Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

Minyak naik, RM jatuh, rakyat miskin

Sinopsis

FOKUS Untuk 06092013

Saksikan secara langsung “FOKUS” yang bersiaran pada hari ISNIN hingga JUMAAT. Pelbagai berita dan maklumat terkini negeri dan nasional yang kami sediakan untuk anda.

Paparan menarik untuk hari ini :

1. Kejatuhan nilai mata wang Ringgit Malaysia menyebabkan rakyat semakin miskin berikutan kuasa beli menurun ekoran kenaikan harga barangan diimport khususnya makanan, kata Ahli Ekonomi Institut Rakyat, Azrul Azwar Ahmad Tajuddin.

2. Kenaikan harga rumah yang heboh di kalangan rakyat, adalah rentetan kesempitan rakyat yang bertambah selepas kenaikan harga minyak, kata Rafizi Ramli.

3. Gabungan Persatuan Pengguna- pengguna Malaysia (Fomca) mendesak kerajaan memansuh cukai jalan dan mengurangkan kadar insurans berikutan kenaikan harga minyak.

4. Umno BN tidak mampu menjalinkan kerjasama erat dengan Ikhwan Muslimin kerana parti pemerintah itu menyimpan prasangka serong terhadap mana-mana gerakan Islam.

5. Datuk Seri Anwar Ibrahim membidas keangkuhan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek yang menggesa gelaran Sasterawan Negara ditarik balik daripada Datuk A Samad Said.

6. Syawal tiba ke penghujungnya. Saksikan kemeriahan sambutan Aidilfitri anjuran Majlis Daerah Kuala Langat (MDKL)


Pengarang :