SELANGOR

MPK:Tindakan tegas menanti salahguna parkir OKU

TUNDA 01

SHAH ALAM : Kurangnya kesedaran sivik sesetengah rakyat Malaysia mendorong Majlis Perbandaran Klang (MPK) bertindak keatas pengguna-pengguna jalanraya yang meletakkan kereta di parkir yang dikhususkan untuk Orang Kelainan Upaya (OKU).

Operasi tunda dan kompaun ternyata dialu-alukan oleh orang-ramai yang turut prihatin dengan isu itu. Sekiranya ditunda, dendanya sahaja mencecah RM400.00!

“Dari segi statistik pada tahun ini sahaja kita sudah bertindak ke atas kesalahan di 15 petak letak kereta OKU dan jumlah orang awam yang menghalang lalulintas sebanyak 780 ia termasuk kesalahan meletakkan kenderaan di tepi jalan,” katanya.

TUNDA 05Ahli Majlis Alan Tan Heng Kim berkata MPK memandang berat isu ini dan mahu menyelesaikannya secara holistik.

Tan berpendapat isu petak parkir OKU yang disalahgunakan segelintir masyarakat bukan baru dan tindakan tidak prihatin itu berlaku disebabkan kekurangan tempat letak kereta.

“Parkir yang ada mungkin jauh dari premis ingin dituju, malah kewujudan parkir OKU yang terhad dan tidak digunakan OKU menyebabkan orang ramai mengambil kesempatan,” katanya.

Selain dari bertindak keatas mereka yang tidak menghormati kemudahan untuk OKU, MPK sedang bekerjasama dengan pihak pemaju untuk menambah bilangan tempat letak kereta.

Manakala keselamatan parkir-parkir bertingkat juga akan dipertingkatkan supaya warga Klang berasa yakin menggunakan kemudahan itu.

Tan berharap strategi MPK ini akan dapat mengatasi penyalahgunaan tempat letak kereta OKU, sekaligus mengurangkan kes kereta diletakkan di bahu-bahu jalan.


Pengarang :