NASIONAL SELANGOR

Pemilik kilang menyembunyikan diri?

DSC_0371RAWANG, 3 SEPT : Majlis Perbandaran Selayang (MPS) masih belum berjaya menjejaki pemilik sebenar kilang penyelenggaraan lori sampah yang didakwa menyebabkan pencemaran.

Penolong Pegawai Penguatkuasa MPS, Paramasivam Chelliah berkata, semasa serbuan dilakukan di kilang terbabit, pemiliknya dikatakan gagal hadir ke lokasi kerana berada di luar kawasan.

Namun, beliau hairan bagaimana pemilik kilang itu boleh mengeluarkan kenyataan terbuka kepada sebuah media arus perdana pada 1 September lepas yang menunjukkan seolah-olah dirinya teraniaya.

“Semasa kita membuat operasi, pihak MPS hanya dapat berhubung dengan Penyelia sahaja. Kami tidak pasti bagaimana The Star boleh menghubungi pemilik kilang itu.

“Dia (pemilik) boleh keluarkan sebarang kenyataan yang mengatakan dia tidak bersalah, tetapi kita ada bukti yang cukup untuk mengesahkannya,” katanya mengulas kenyataan pemilik kilang terbabit.DSC_0366 (1)

Sebelum ini, akhbar berbahasa Inggeris itu melaporkan pemilik kilang itu menyalahkan pekerjanya kerana membuang minyak terpakai ke dalam sungai.

Pemilik itu juga mendakwa telah memecat empat orang pekerja di kilang terbabit dengan serta merta.


Pengarang :