NASIONAL SELANGOR

Peruntukan Adun, Selangor tunggu keputusan pusat

mb air

SUBANG JAYA 24 SEPT : Selangor menunggu Putrajaya membuka langkah memberi sokongan kewangan kepada semua wakil rakyat, sebelum membuat keputusan muktamad.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata peruntukkan kepada Adun-Adun Pembangkang akan hanya diputuskan selepas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak membentangkan Belanjawan Negara Oktober depan.

“Kita tunggu dulu. Biar Kerajaan Pusat bentangkan dulu, samada mereka bersetuju untuk memberikan sokongan kewangan kepada Ahli Parlimen tanpa mengira parti politik,” tegas beliau, di sidang media seusai Majlis Dialog Belanjawan 2014, di Hotel Grand Dorsett, Subang Jaya, yang berakhir hari ini.

Abdul Khalid berkata tindak-tanduk Kerajaan Pusat akan menjadi contoh untuk diikuti Kerajaan Negeri. Beliau berkata demikian mengulas langkah Kerajaan Pulau Pinang memperuntukkan RM40,000 setahun kepada Adun-Adun Pembangkang bermula tahun depan.

“Kalau Kerajaan Pusat berbuat demikian, kita akan ikut contoh Kerajaan Pusat. Sekiranya berlaku sebaliknya, Kerajaan Negeri akan mengadakan perbincangan untuk memikirkan sesuatu yang sesuai, untuk menunjukkan kesahihan di pihak kita memberi peluang kepada semua wakil rakyat berkhidmat kepada rakyat,” katanya.

Sementara itu, Speaker Dewan Undangan Negeri, Hannah Yeoh berkata Jawatankuasa  Hak dan Kebebasan yang terdiri dari Adun Pakatan dan Umno-BN bermesyuarat minggu lalu dan bersetuju untuk menulis surat kepada Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MKKN) bagi mendapatkan sokongan kewangan setiap Dun sebanyak RM10,000 sebulan.

“Jadi kita tunggu perbincangan MKKN dahulu,” katanya.


Pengarang :