SENI

Majalah POSTO isi ruang kosong penulisan intelektual rakyat

posto cover 2Kekurangan bahan bermaklumat dengan persembahan menarik dalam lambakan majalah tempatan di pasaran membuatkan peminat genre itu, berasa kosong.

Selepas membaca akhbar politik kepartian, pembaca mahu mencari maklumat alternatif yang skopnya tidak terbatas seputar berita kegiatan parti dan -isu semasa kritik pemerintah.

Banyak isu boleh dibongkar. Antaranya, kisah Orang Kelainan Upaya (OKU) terpinggir, seniman jalanan yang dipandang seperti pengemis, isu pendidikan yang membuatkan seseorang itu ?terpaksa? berhempas pulas demi sebuah sijil juga ada kaitannya dengan kitaran dari sistem yang membudayai negara.

?Posto? tampil atas semangat ini. Ia menghidang isu yang tidak berapa dihiraukan sangat untuk dinilaikan kembali sekaligus meletakkannya semula ke tempat asal.

Keluaran sulung terbit Mac 2013 manakala isu kedua dilancarkan pada 21 September 2013 dengan muka depannya gambar seniman jalanan (busker) mencari rezeki menyanyi di jalanan.

Posto mendapatkan pandangan dua orang seniman jalanan tentang dilema kerjaya mereka selain meninjau dari sudut undang-undang sama ada mereka pengemis yang ?berpura-pura menyanyi? seperti didefinisi dalam Akta Orang Orang Papa 1977.

Setebal 68 halaman berharga RM12 senaskhah, keluaran kedua ini menemu bual Syed Hamid Ali, bekas aktivis mahasiswa era 60-70-an perihal kegiatannya dari dulu sehingga hari ini.

Ada khabar mengatakan Profesor Di Raja Ungku Aziz pernah mengungkap – Syed Hamid dan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai antara dua pelajar terbaik pernah dihasilkan Universiti Malaya. Wawancara itu menjelaskan pandangan anda sama ada kenyataan itu berasas atau tidak.

Posto diterajui Ronasina selaku editor dengan penyumbangnya gabungan penulis angkatan lama dan baru. Aktivis sosial, Hishamuddin Rais menulis mengenai perihal seorang lelaki aneh yang selalu ditemuinya manakala Hasni Abas (Setiausaha NGO Anti PPSMI) melontarkan pandangann mengenai ‘Kedudukan Bahasa Melayu Pasca 13 Mei?.

Adam Adli, aktivis mahasiswa menulis ?Membina Tamadun Dengan Kebodohan?, Lim Hong Siang, bekas editor Merdekareview.com dengan artikel ?Paksaan Tidak Mewajibkan Penghayatan?.

Dua koresponden pula membongkar kegiatan ?cosa nostra? dengan rencananya ?Legasi Mafia Montreal? dan Sandy Indra Pratama dari Jakarta menulis ?Pendidikan Yang (Seharusnya) Membebaskan?.

Turut menulis, Rosli Ibrahim, Pengarah Mobilisasi OKU Bangkit 2012 yang sejak kecil rosak penglihatan tetapi gigih membaca. Rosli menulis ?OKU Ada Agenda Politik!?. Ustaz Wan Ji Wan Hussin merungkai isu kudeta di Mesir dengan analisisnya ?Antara Kelemahan Morsi dan Kelicikan Al Sisi?.


Pengarang :