SELANGOR

Tiada program sendiri, PERMATA ‘lubuk’ peruntukan?

manivanan gowinKUALA LUMPUR, 24 SEPT : Seorang ahli Parlimen Pakatan Rakyat (PR) hari ini mempertikaikan fungsi Permata Negara yang didakwa gagal memenuhi misi dan visi penubuhannya sebagai institusi mempelopori keperluan pelajar pintar.

Ahli Parlimen Kapar, Manivanan Gowin berkata, institusi di bawah seliaan Jabatan Perdana Menteri itu menerima peruntukan RM150 juta tahun ini tetapi tidak menonjolkan program khusus yang memberi manfaat kepada generasi akan datang.

Sebaliknya, dakwa beliau, sejumlah RM77 juta dari peruntukan itu disalurkan kepada Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) untuk projek menaiktaraf 313 tadika, RM16 juta kepada Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT) dan RM9 juta kepada Kerajaan Sarawak.

RM20 juta lagi dipulangkan kepada Kerajaan Pusat.

“Saya terkejut kerana Permata tiada program sendiri tetapi perlu menumpang KEMAS, Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu dan sebagainya,” soal Manivanan.

Beliau melahirkan kebimbangan kerana situasi ini seolah-olah Permata dijadikan lubuk untuk mengambil peruntukan daripada Kerajaan Pusat.

“Saya nampak Permata digunakan sebagai saluran untuk ambil peruntukan daripada kerajaan dan beri kepada badan lain. Bukankah KEMAS sepatutnya mendapat peruntukan daripada Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah untuk membaiki, menaik taraf dan sebagainya?” soal Manivanan.

Beliau turut mempersoalkan tindakan Kerajaan Pusat yang menempatkan Permata di bawah JPM dan bukannya di bawah seliaan Kementerian Pendidikan Malaysia berikutan penubuhannya terarah kepada pendidikan.

“Ini sudah jelas bahawa Kerajaan seharusnya memansuhkan Permata dan memindahkan fungsinya kepada Kementerian Pendidikan Malaysia atau pun memindahkan terus Permata kepada pihak kementerian,” katanya.


Pengarang :