NASIONAL SELANGOR

Tian: Najib tidak perlu perbodohkan rakyat

tian chua pc pkr 01SHAH ALAM, 4 SEPTEMBER: Kesan daripada ‘keprihatinan’ serta ‘kecekapan’ pentadbiran Umno-BN, rakyat semakin ditekan terutama selepas mengumuman kenaikan harga minyak petrol RON95 dan diesel sebanyak RM0.20.

Ini dibuktikan dengan kemunculan ‘secara automatik’ beberapa pihak dari pelbagai sektor yang mahu menaikkan caj perkhidmatan ekoran kenaikan harga bahan api.

Naib Presiden PKR, Tian Chua dalam reaksinya berkata, situasi ini menunjukkan kelemahan pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak meskipun beliau sebelum ini menafikan harga minyak tidak akan dinaikkan.

Menurutnya, jika Najib Razak selaku Menteri Kewangan tidak tahu mengenai kenaikan suslan secara automatik ini jelas menunjukkan beliau tidak lulus ekonomi ‘one o one’.

Menurut Tian kenyataan Najib tersebut merupakan usaha membodohkan rakyat yang telah lama berpengalaman mengalami tekanan susulan ekoran kenaikan harga minyak yang di umumkan kerajaan.

“Ini adalah satu penghinaan kepada rakyat apabila dia menyebut peningkatan (harga minyak) tidak akan menyebabkan peningkatan harga barangan lain secara besar-besaran di pasaran,” katanya kepada TV Selangor.

Tian selaku Ahli Parlimen Batu juga menyifatkan hujah Najib supaya harga barangan lain tidak dinaikkan adalah tidak logik memandangkan inflasi juga meningkan kesan daripada situasi kini.

Tegasnya, pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) tidak ada kena mengena dalam perkara ini memandangkan ianya hanya bersifat ‘gula-gula membeli undi’

Ujarnya, rakyat kelas pertengahan dan bawah bakal menghadapi kehidupan yang lebih sukar pada pada bulan mendatang.-mza

<iframe width=”420″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/itCl39FVSSc” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

 


Pengarang :