Selangorkini
SELANGOR

41 waris DUN Ijok terima SMUE fasa ke-2

dr-idris1

dr-idrisBESTARI JAYA, 27 OKT : Seramai 41 orang waris Skim Mesra Usia Emas (SMUE) menerima baki bayaran khairat kematian RM1500 yang disampaikan Ahli Dewan Undangan Negeri Ijok, Dr Idris Ahmad.

Bayaran ini merupakan fasa ke-2 skim itu dan diberikan dalam satu majlis kecil di Pusat Khidmat Masyarakat DUN Ijok.

Dr Idris berkata, adalah menjadi tanggungjawab Kerajaan Negeri dan wakil rakyat Pakatan Rakyat untuk menyampaikan bantuan kepada mereka yang berhak tanpa mengira perbezaan politik, agama dan warna kulit.

“Pilihanraya sudah berlalu, sekarang masa meneruskan kecemerlangan membantu kebajikan dan meningkatkan taraf hidup rakyat walaupun ada sesetengahnya berbeza parti politik,” kata beliau.

Untuk rekod dari April hingga September 2013, 85 kematian didaftarkan dan bayaran RM1,000 telahpun diserahkan kepada keluarga waris.

Justeru beliau menyeru agar mana-mana pihak yang masih belum mendaftar dengan program MES untuk tampil segera berbuat demikian.

“Kalau ada yang belum mendapatkan bantuan SMUE, Tawas dan sebagainya, boleh datang ke pejabat saya ini. Ada permasalahan rakyat,kita boleh berbincang. Datanglah berjumpa saya,” katanya ketika berucap pada majlis penyampaian sumbangan SMUE yang berlangsung di Pusat Rakyat Dun Ijok.

Menjelang sambutan Deepavali, seramai 30 orang miskin dan Orang Kelainan Upaya (OKU) menerima sumbangan wang tunai RM100 daripada Pertubuhan Kebajikan dan Amal Wanita Selangor (Pekawanis) yang disampaikan Mariah Abdul Karim, isteri kepada Adun Ijok.

Seorang penerima Michael a/l Rayappen, 51, melahirkan rasa terharu dengan bantuan itu.

“Dari pembentangan belanjawan 2014 semalam mereka (Kerajaan) banyak yang menipu rakyat.Baru 5 bulan berlalu selepas pilihanraya, rakyat dapat hadiah pelbagai kenaikan harga.Dulu kata nak bagi BRIM RM1000, tak disebut pula.

“Tapi, lihatlah Selangor, dari kecil sampai tua dan mati, rakyat tetap dibantu,ini yang kami (rakyat) suka,” katanya.

 


Pengarang :