Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

Adun PR: Pengiktirafan Ketua Pembangkang suburkan demokrasi

Grafik-Selangor-PakatanSHAH ALAM 10 Okt :  Adun Pakatan Rakyat (PR) Selangor mengalu-alukan pengiktirafan kepada peranan Ketua Pembangkang Selangor menerusi enakman khas yang akan dibentangkan nanti.

Keputusan pentadbiran Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim itu disifatkan perubahan yang amat positif untuk perkembangan politik dan sistem demokrasi di Selangor.

?Di negara-negara maju, Ketua Pembangkang sangat dihargai peranan mereka, justeru, Selangor mahu mendahului langkah itu dengan memberikan pengiktirafan ini supaya kita dapat mendidik masyarakat lebih memahami demokrasi sebenar,? kata Adun Sri Muda, Shuhaimi Shafei.

Manakala Adun Kuala Kubu Bharu, Lee Kee Hiong, turut memuji dan berkata pemerintah sewajarnya menunjukkan kesaksamaan dan kesamarataan kepada semua wakil rakyat yang dipilih secara sah.

Beliau berharap supaya Kerajaan Pusat dan Kerajaan Negeri di bawah pentadbiran Umno-BN meneladani kematangan ini dan berhenti meminggirkan wakil rakyat pembangkang.

?Saya menyambut baik usaha Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid yang mengiktiraf setiap wakil rakyat, baik daripada Pakatan, mahupun Umno-BN dalam pentadbiran negeri. Ia patut dicontohi negeri-negeri lain,? katanya.

Sementara itu, Adun Paya Jaras, Khairuddin Othman berharap dengan inisiatif ini, Ketua Pembangkang dapat melaksa-nakan amanahnya dengan berkesan.
?Saya berharap Ketua Pembangkang lebih proaktif mencetus idea untuk membangunkan Selangor secara bersama. Kita perlukan pembangkang untuk mengimbangi peranan pemerintah dalam Dewan Negeri Selangor (DNS),? tegas beliau.

Selain itu, bagi Adun Sekinchan, Ng Suee Lim, langkah ini menjadikan Selangor sebagai ?role model? dalam memperkasakan DNS dan menjadikan sistem demokrasi lebih sihat.

?Nampaknya, syor saya dalam pembukaan DUN baru-baru ini akhirnya terlaksana. Sebagai Adun, saya menyambut baik langkah Kerajaan Negeri yang mampu membuat pembaharuan ini. Ia sejajar dengan peranan DNS yang dikagumi dan disegani,? tegas beliau.


Pengarang :