Selangorkini
SELANGOR

BBC Selangor konsisten beri cadangan membina kepada kerajaan

program-anak-muda

niknazmiSHAH ALAM 29 OKT – Teguran bagi tujuan penambahbaikan sudah menjadi amalan Kelab Penyokong Kerajaan (BBC) sejak Pakatan Rakyat (PR) mengambil alih pentadbiran Kerajaan Selangor sejak 2008.

Timbalan Speaker Dewan Negeri Selangor (DNS), Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, BBC yang dianggotai 44 Adun PR itu terus menunjukkan sikap konsisten bagi tujuan penambahbaikan pentadbiran di negeri ini.

“Ini adalah konsisten, BBC menunjukkan sikap prihatan dengan pendapat, ini bukan baru berlaku, jika kita mengikuti sejak 2008, ia menunjukkan sikap konsisten yang ditunjukkan BBC,” katanya dalam satu sidang media di pejabat Speaker DNS, Bangunan Annex.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai memorandum yang dihantar BBC kepada Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkenaan pandangan Adun-Adun PR mengenai penambahbaikan pentadbiran dan pembangunan di Selangor.

hannahyeohSpeaker DNS, Hannah Yeoh berkata, BBC di Selangor bukan hanya sebagai ‘rubber stamp’, tetapi saling bekerjasama bagi meningkatkan pentadbiran Selangor sejak 2008.

“Jika kita lihat perkembangan politik sejak 2008, kita dapat lihat ramai wakil rakyat PR bangun semasa sidang DNS untuk bertanyakan berkenaan polisi kerajaan, bila kita membenarkan perkara itu terjadi dan kita membenarkan soalan diajukan.

“Itu menunjukkan mereka (Adun) memainkan peranan masing-masing dalam membawa suara daripada rakyat,” katanya.

Hannah berkata, tidak timbul isu perebutan kuasa seperti yang didakwa sesetengah pihak kerana BBC hanya mahu melihat peningkatan taraf hidup penduduk di Selangor.

“Jika diikuti memorandum itu, kita ada mesyuarat bersama Menteri Besar dan BBC minggu lalu, tiga jam bermesyuarat dan kita melihat perkara-perkara yang terkandung di dalam memorandum itu, itu sahaja,” ujarnya lagi.

EZY


Pengarang :