Selangorkini
NASIONAL

Iktiraf jawatan Ketua Pembangkang setaraf menteri

nga

KUALA LUMPUR 23 OKT : Kerajaan Pusat digesa mengiktiraf jawatan dan peranan Ketua Pembangkang di Parlimen dengan menawarkan status bertaraf Menteri Kabinet ketika membentangkan Bajet 2014, pada 25 Oktober ini.

Ahli Parlimen Taiping, Nga Kor Ming, berkata, selain pengiktirafan rasmi, jumlah emolumen dan elaun yang dinikmati Menteri Kabinet juga perlu diberikan secara saksama kepada Ketua Pembangkang.

Katanya, kakitangan yang mencukupi juga perlu disediakan di pejabat Ketua Pembangkang bagi membolehkan tugas dapat dilaksanakan ke atas Kerajaan Pusat secara efektif.

“Layanan kepada institusi Ketua Pembangkang amat ketinggalan berbanding negara lain yang mengamalkan sistem ?Westminister? iaitu demokrasi berparlimen yang sama. Bukan sahaja tiada sebarang peruntukan, pejabat Ketua Pembangkang juga hanya mempunyai tiga orang pembantu.

?Ini menyukarkan beliau menjalankan pemeriksaan ke atas kerajaan kerana jika dibandingkan dengan Jabatan Perdana Menteri yang mempunyai lebih 90,000 pekerja dengan jumlah bajet pengurusan melebihi RM4.2 bilion setahun,? katanya pada sidang media, di lobi Parlimen, hari ini.

Kor Ming berkata, institusi Ketua Pembangkang harus diberi pengiktirafan rasmi, emolumen dan elaun setaraf menteri seperti yang diamalkan di Britain membabitkan perbezaan empat peratus, manakala Australia pula memberikan peruntukan tahunan dan pasukan petugas seramai 39 orang, selain status Menteri serta kakitangan tetap.

“Kerajaan Pusat perlu mengamalkan sistem demokrasi yang adil dengan mencontohi Selangor dan Pulau Pinang yang mengiktiraf peranan Ketua Pembangkang dengan baik.

“Kerajaan Selangor memutuskan untuk memberi elaun tetap, pemandu, setiausaha kerja, kereta rasmi kerajaan dan lain-lain elaun berjumlah RM8,620 sebulan kepada Ketua Pembangkang Dewan Negeri daripada Barisan Nasional (BN). Pulau Pinang pula memberikan 10 Adun pembangkang BN peruntukan untuk projek pembangunan kecil sebanyak RM40,000 setahun bermula tahun depan,” katanya. -NFN-

 


Pengarang :