Selangorkini
NASIONAL

Kadar GST sebanyak 6 peratus membebankan rakyat

gst

SHAH ALAM, 26 OKT : Pengumuman Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk melaksanakan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) pada kadar pengenalan awal sebanyak 6 peratus adalah tinggi dan membebankan.

Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar, berkata negara Singapura yang tiada mempunya hasil bumi memulakan dengan kadar 3 peratus (1994), kemudian 4 peratus (2003), 5 peratus (2004) dan terkini 7 peratus (2007).

“Bukankah tahun-tahun sebelumnya, diusulkan kadar 4 peratus, pelaksanaan GST memerlukan regim yang bersih dan efisyen. Malangnya, yang ada sekarang tidak begitu meyakinkan,” kata Nurul Izzah di laman Twitternya.nurul izzah anwar

Ahli Parlimen Bayan Baru, Sim Tze Tzin, berkata di Twitternya bahawa pengumuman pelaksanaan GST itu adalah satu berita buruk kerana secara purata setiap keluarga akan membayar sebanyak RM1,000 setahun untuk GST.

“Golongan muda dan pesara akan lebih menghadapi sengsara dengan pelaksanaan GST ini,” katanya.

Menteri Kewangan Datuk Seri Najib Razak membentangkan cadangan GST sebanyak 6 peratus bermula 1 April 2015 dalam pembentangan Bajet 2014 hari ini.

Pengumuman itu disambut sorakan bantahan anggota Parlimen Pakatan Rakyat yang konsisten menentang cukai itu daripada dilaksanakan.

Sim Tze TzinDalam Belanjawawan 2014 Pakatan Rakyat cadangan kerajaan untuk memperkenalkan GST bukan satu langkah bijak kerana ia adalah cukai regresif apabila golongan berpendapatan rendah terpaksa membayar cukai lebih tinggi.

Belanjawan 2014 Pakatan Rakyat mengulangi komitmen untuk memastikan pelaksanaan sistem cukai progresif daripada perspektif perkongsian lebih adil dalam pelarasan beban fiskal yang perlu ditanggung lebih oleh golongan kaya dan kumpulan berpendapatan tinggi.

Dengan tidak memperkenalkan GST, Pakatan Rakyat mencadangkan inisiatif lain untuk mempelbagaikan asas pendapatan kerajaan persekutuan dan memperluaskan sumber pendapatan ,terutama cukai langsung serta hasil bukan cukai.


Pengarang :