Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

Kerajaan Selangor tawar 300 rumah mampu milik

Rumah Debbin PKNS 3

SHAH ALAM 30 OKT – Kerajaan Selangor menawarkan Rumah Mampu Milik “Rumah Selangorku” kepada 300 orang pemohon yang layak menduduki mengikut kriteria yang ditetapkan.

Rumah Selangorku yang ditawarkan ini dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) di Seksyen U12 Shah Alam dan Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB) di Sutera Damansara, Petaling Jaya.

Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Peneroka, Iskandar Abdul Samad, berkata PKNS sedang membina 104 unit pangsapuri sementara PNSB sedang membina 236 unit pangsapuri.

“Dijangkakan pangsapuri itu boleh diduduki pada akhir tahun 2016,” kata Iskandar dalam satu kenyataan.

Iskandar berkata, sebahagian dari unit-unit kediaman itu akan dibeli oleh Kerajaan Negeri untuk dijadikan rumah sewa kepada golongan yang tidak berkemampuan untuk membeli rumah mereka sendiri.

Pemilihan adalah semata-mata berdasarkan merit dan tidak langsung mengambil kira surat sokongan dari mana-mana pihak.

Jelasnya pemohon-pemohon berjaya adalah di antara 2,244 pemohon yang mengisi borang khas yang dikeluarkan oleh Lembaga Perumahan Dan Hartanah Selangor (LPHS) untuk membeli Rumah Mampu Milik.

“Pemilihan dibuat menggunakan sistem merit. Setiap pemohon akan diberikan markah untuk kriteria mereka.

“Contohnya untuk bilangan anak atau tanggungan, lebih ramai anak atau tanggungan maka lebih tinggi markah yang akan diberi.

“Di antara kriteria lain yang dinilai adalah pendapatan isi rumah, lama tinggal di Negeri Selangor dan jarak tempat tinggal sekarang dari lokasi projek.

“Pemohon-pemohon yg mendapat markah tertinggi akan ditawarkan untuk membeli rumah-rumah tersebut,” katanya.

Kata Iskandar, pemohon yang berjaya akan diberitahu melalui surat pada bulan Disember ini dan nama mereka akan dipamerkan di laman web Lembaga Perumahan Hartanah Selangor (LPHS) untuk dua minggu.

Kedua-dua projek ini adalah antara 35,000 Rumah Mampu Milik yang akan bina di Selangor menjelang 2018.

Projek Rumah Mampu Milik pertama PKNS adalah di Bandar Baru Bangi dengan 124 unit kediaman dan akan mula diduduki tahun hadapan.

Mereka yang berminat untuk membeli rumah-rumah tersebut boleh memuat turun borang permohonan daripada laman web LPHS – http://lphs.selangor.gov.my mulai bulan Disember ini.

-EZY


Pengarang :