Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

MBSA pertingkat pantau kebersihan premis makanan

MBSA pantau kebersihan premis makanan 1

SHAH ALAM 30 OKT: Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) akan terus mengadakan operasi bersepadu memantau kebersihan premis makanan di kawasan Seksyen 2 agar peniaga di kawasan itu mematuhi peraturan yang ditetapkan.

MBSA pantau kebersihan premis makanan 4

Pengarah Jabatan Perkhidmatan Bandar, Dr Roslan Fadzil berkata, pihak MBSA akan mengadakan operasi sama setiap bulan agar pemantauan terhadap mutu kebersihan terus dipertingkatkan dari masa ke semasa.

MBSA pantau kebersihan premis makanan 7

“Hari ini kita buat operasi di Seksyen 2 ini kerana kita lihat ramai antara pengunjung premis makanan ini terdiri daripada pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM).

“Operasi ini bagi memastikan orang ramai dapat makanan yang mematuhi syarat Kementerian Kesihatan,” kata Dr Roslan.

Pengarah Perlesenan dan Penguatkuasaan, Rosli Bakar, berkata operasi kali ini turut melibatkan rampasan dan arahan penutupan selama 14 hari terhadap premis yang gagal mematuhi peraturan kebersihan premis makanan.

MBSA pantau kebersihan premis makanan 9

“Kita sudah menutup satu gerai menjual air yang dilihat keadaan penyediaan air minuman tidak mematuhi aspek kesihatan,” kata Rosli yang juga Ketua Operasi berkenaan.

MBSA pantau kebersihan premis makanan 3

Selain arahan penutupan premis, MBSA turut merampas kerusi, meja, payung, tempat pemanggang dan dapur memasak kerana meletakkan barang tersebut di luar kawasan premis.

Operasi yang bermula jam 10.00 pagi itu dijalankan terhadap premis makanan di Medan Selera Prima 2 dan restoren di sekitar Seksyen 2 yang melibatkan 150 kakitangan dari pelbagai jabatan MBSA.

MBSA pantau kebersihan premis makanan 2

-EZY


Pengarang :