Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

MPK sita papan iklan haram

iklan haram 2

KLANG 28 OKT : Majlis Perbandaran Klang (MPK) menyita 37,564 iklan haram termasuk 9,064 iklan ‘ah long’ di Bulatan Berkeley dan jalan utama lain, di sini.

Pengarah Jabatan Penguatkuasa MPK, Andry Arman Masrom, berkata tindakan itu diambil di bawah Undang-Undang Kecil (UUK) Iklan MPK 2007 atas kesalahan mempamerkan iklan tanpa kebenaran pihak berkuasa, manakala penurunan iklan dilakukan di bawah UUK 21 (2).

Katanya, iklan haram itu kebanyakannya berbentuk banting dan poster yang dipaparkan menggunakan saiz iklan gergasi serta menghalang penglihatan orang ramai.

?Kita mengalu-alukan maklumat daripada orang awam dalam usaha membanteras iklan haram seperti ini yang bukan sahaja melanggar peraturan, tetapi turut menjejaskan kebersihan setempat.

?Selain itu, sesetengah iklan haram ini juga mengganggu penglihatan pengguna jalan raya dipamerkan tanpa mengikut prosedur yang ditetapkan majlis,? katanya dalam satu kenyataan media, di sini, baru-baru ini.

iklan haram 01

Andry berkata, antara lokasi yang menjadi tumpuan pihak tertentu menampal iklan haram adalah di Bukit Tinggi, Bayu Perdana, Taman Sentosa, Pekan Kapar, Meru dan Pelabuhan Klang.

Katanya, MPK juga sentiasa membuat pemantauan terhadap iklan haram itu dari masa ke masa dalam usaha mengatasi masalah menganggu menutup penanda arah jalan.

“MPK turut mengharapkan kerjasama masyarakat setempat supaya segera melaporkan kepada kami jika terlihat iklan haram di kawasan mereka,” katanya.

-NFN-


Pengarang :