NASIONAL SELANGOR

Mukhriz digesa teladani keadilan, kebijaksanaan PR Selangor, Pulau Pinang

Mukhriz-pp

SHAH ALAM 13 OKT : Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir digesa belajar daripada kerajaan Pakatan Rakyat Selangor dan Pulau Pinang memberikan bantuan kebajikan kepada semua dengan ikhlas serta tidak berunsur politik.

Ahli Parlimen Bukit Bendera, Zairil Khir Johari, berkata laporan media melaporkan Kerajaan Kedah tidak melayan sebarang permintaan bantuan daripada sekolah jenis aliran Cina sebaliknya hanya menumpukan keutamaan sekolah kebangsaan sahaja.

“Kenyataan sedemikian oleh seorang Menteri Besar, pemimpin tertinggi negeri, bukan sahaja tidak bertanggungjawab dan bersifat dendam, tetapi seolah-olah tidak belajar dari sejarah,” katanya.

Zairil berkata, Kerajaan Selangor sebelum ini mengumumkan Ketua Pembangkang Dewan Negeri Selangor menerima elaun tambahan RM8,620 sebulan termasuk penggunaan kereta rasmi kerajaan.

Sementara, Kerajaan Pulau Pinang mengumumkan peruntukan RM40,000 setahun diberikan kepada Adun pembangkang BN bagi projek infrastruktur.

“Langkah Kerajaan Selangor dan Pulau Pinang ini bukan sahaja menghormati demokrasi dan pilihan rakyat, tetapi juga selari dengan hasrat persepaduan nasional,” kata Zairil dalam satu kenyataan.


Pengarang :