Selangorkini
NASIONAL

Operasi tembak gagak di Klang

gagak 1

KLANG 28 OKT : Majlis Perbandaran Klang (MPK) menjalankan operasi menembak gagak bagi membanteras aktiviti haiwan liar itu yang semakin berleluasa di daerah Klang, baru-baru ini.

Setiausaha MPK, Ehsan Mukri, berkata operasi seawal jam 7 pagi yang disertai kira-kira 151 peserta itu dilakukan hasil aduan orang ramai sekitar daerah berkenaan.

Beliau berkata, beberapa lokasi seperti Kapar, Taman Sri Sentosa dan Taman Sri Andalas adalah kawasan tumpuan gagak dan menjadi sasaran utama peserta operasi berkenaan.

“Setiap ekor gagak dibayar bounti sebanyak RM3 dan acara yang diadakan dapat mengawal populasi haiwan yang terkenal dengan masalah kesihatan itu,” katanya.

Katanya, hasil daripada operasi itu, sejumlah 6,874 gagak berjaya ditembak, sekali gus mencatatkan peningkatan berbanding tahun lalu.

gagak 2

Ehsan berkata, penyertaan daripada penembak juga adalah konsisten setiap tahun dan membantu MPK menangani masalah yang berpunca daripada haiwan itu.

“Pihak penganjur ada menerima cadangan daripada peserta supaya program ini diadakan sebanyak dua kali setahun memandangkan sambutan yang menggalakkan, di samping dapat mengurangkan populasi haiwan berkenaan kelak,” katanya.

-NFN-


Pengarang :