Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

Pekawanis anjur program Pencarian Keluarga Harmoni

Pekawanis anjur program Keluarga Harmoni 3

KLANG 28 OKT : Keluarga yang harmoni dan holistik serta mempunyai nilai jati diri yang kuat dan teguh adalah diperlukan bagi meneruskan kejayaan sesebuah masyarakat.

Sehubungan itu, Pertubuhan Kebajikan dan Amal Wanita Selangor (Pekawanis) menganjurkan program Pencarian Keluarga Harmoni khusus bagi masyarakat di Telok Gong, Pelabuhan Klang di sini.

Pekawanis anjur program Keluarga Harmoni 1

Program itu bertujuan bagi memberi pendidikan dan kesedaran kepada masyarakat supaya menghargai dan menjaga kebersihan, keindahan persekitaran rumah serta meningkatkan ilmu pengetahuan perusahaan bermula daripada rumah bagi menambah pendapatan keluarga.

Yang Dipertua Pekawanis, Puan Sri Salbiah Tunut, berkata pertandingan ini memfokuskan kepada ciri-ciri nilai sejagat seperti jujur, amanah, ikhlas, saling hormat menghormati, berkasih sayang, bekerjasama, bertanggungjawab serta penghayatan jati diri yang tinggi sesama keluarga.

“Setiap keluarga yang terlibat dalam pertandingan ini perlu melibatkan diri dalam aktiviti kemasyarakatan, bersama memakmurkan usaha menaik taraf sosio-ekonomi setempat dan kawasan persekitaran tempat tinggal masing-masing,” katanya.

Pekawanis anjur program Keluarga Harmoni 4

Beliau berkata demikian di program perasmian program itu di Dewan Orang Ramai Hamid Tuah MPK, Telok Gong, Pelabuhan Klang di sini.

Turut hadir, Timbalan Yang Dipertua Majlis Perbandaran Klang, Ehsan Mukri, isteri-isteri Adun, serta lebih 300 orang masyarakat setempat.

Sementara itu, Abdul Khalid di dalam ucapannya berkata, program pembangunan keluarga adalah sangat diperlukan bagi menentukan kejayaan sesebuah masyarakat itu.

Pekawanis anjur program Keluarga Harmoni 2

Katanya, sokongan semua pihak terutama Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) diperlukan bagi membantu usaha itu demi kemakmuran semua rakyat khususnya di Selangor.

“Program pembangunan keluarga adalah sangat diperlukan untuk kejayaan, dalam keadaan ini, itu sebabnya kita mesti sabar dan buat program yang teratur.

“Untuk itu saya meminta PBT Klang untuk menunjukkan kesediaan dalam menyokong usaha ini, antaranya meningkatkan kebersihan di kawasan itu, betulkan semua longkang yang tersumbat dan sebagainya,” katanya.

Pekawanis anjur program Keluarga Harmoni 5

-EZY


Pengarang :