Selangorkini
SELANGOR

Perutusan MB Selangor sempena Hari Deepavali 2013

deepavali-mb

Perutusan

YAB TAN SRI DATO? SERI ABDUL KHALID BIN IBRAHIM
DATO? MENTERI BESAR SELANGOR

sempena HARI DEEPAVALI 2013

Selamat Sejahtera dan Salam Bahagia, khususnya kepada rakyat  yang beragama Hindu.

Pada Sabtu ini, 2 November 2013, masyarakat beragama Hindu di Selangor khususnya dan di Malaysia  menyambut Hari Deepavali.

Saya, bagi pihak barisan kepemimpinan Kerajaan Negeri dan rakyat Selangor menyampaikan ucapan Salam Deepavali kepada seluruh penganut agama Hindu.

Diharap, sebagaimana kelazimannya saban tahun, pada tahun ini pun masyarakat berketurunan India dan penganut agama Hindu di negeri Selangor khususnya, dapat memanfaatkan sambutan Deepavali dengan melakukan beberapa aktiviti tradisi di samping keluarga tersayang.

Kita maklum, Deepavali  atau Diwali bermaksud pesta cahaya, dirayakan pada hari ke-13 dalam kalendar agama Hindu, atau bersamaan tarikh di antara pertengahan Oktober dan pertengahan November, setiap tahun.  Pada malam bermula sambutan, masyarakat Hindu menghiasai rumah dengan lampu-lampu minyak yang menggambarkan kemenangan pihak yang baik mengatasi pihak yang jahat. Lampu-lampu ini dibiarkan sepanjang malam di ruang rumah yang bersih dengan harapan didatangi tuhan Lakshmi.

Sambutan Deepavali juga disertai pembakaran mercun atau bunga api bertujuan menghalau semangat jahat keluar daripada rumah keluarga berkenaan. Mereka juga berpakaian baharu dan menjamu makanan yang manis-manis bersama keluarga dan rakan-rakan.

Hari menyambut Deepavali diisytiharkan cuti di  Malaysia dan di negara-negara lain termasuk India, Nepal, Sri Lanka, Myanmar, Mauritius, Guyana, Trinidad & Tobago, Suriname, Singapore dan Fiji. Daripada segi sambutan, rakyat Malaysia beragama Hindu masih mengekalkan beberapa acara tradisi yang diamalkan di India.

Namun, hal yang diberi penekanan di negeri Selangor dan di Malaysia, adalah ?rumah terbuka?, iaitu apabila masyarakat beragama Hindu, daripada suku kaum Tamil, Telugu dan Malayalam, mengalu-alukan kedatangan rakan-rakan daripada kaum-kaum lain ke rumah mereka untuk bersama-sama menikmati hidangan ?halal? yang disajikan.

Suasana kunjung mengunjung sambil mengucapkan ?selamat hari perayaan?? inilah sebenarnya merupakan ?keunikan? dalam kalangan masyarakat majmuk di Malaysia yang menyerlahkan betapa muhibah dan akrabnya hubungan  pelbagai kaum yang berlainan agama dan fahaman apabila sahaja tiba perayaan kaum-kaum terbesar di Malaysia yang berpenduduk lebih 28 juta orang.

Lebih 5 juta orang daripada jumlah itu menghuni di negeri Selangor Darul Ehsan, yakni sebagai rakyat Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor. Kini, majoriti rakyat majmuk di Selangor sedang menikmati pelbagai bantuan dan insentif  menerusi dasar Merakyatkan Ekonomi Selangor yang dilaksanakan secara adil dan berhemah oleh Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat di Selangor, sejak Mac 2008.

Sebagai Dato? Menteri Besar Selangor, saya sangat gembira dan terjua apabila mendapat maklum bahawa rakyat negeri ini daripada pelbagai kaum dan pelbagai peringkat, dari usia muda hingga usia emas, dapat sama-sama  menikmati pelbagai bantuan, insentif  dan bimbingan daripada Kerajaan Negeri demi kesejahteraan bersama.

Sekianlah sahaja. Terima kasih.

Selamat Hari Deepavali.

 


Pengarang :