Selangorkini
SELANGOR

Pindaan Seksyen 203A ingin tutup isu rasuh dan penyelewangan

rafizi 01SHAH ALAM 23 OKT : Pusat Pemantauan dan Pemberi Maklumat Kebangsaan (NOW) memandang serius tindakan licik Barisan Nasional (BN) memperkenalkan seksyen baru iaitu 203A di dalam pindaan Penal Code yang membawa kesan besar kepada negara.

Pengarah Eksekutif NOW, Rafizi Ramli dalam satu kenyataan media berkatam di bawah Seksyen 203A, kakitangan awam yang memberi sebarang maklumat dan pihak lain yang berurusan dengan maklumat diberikan itu boleh dikenakan hukuman penjara yang berat.

Katanya, paling mendukacitakan apabila undang-undang itu diperkenalkan tidak sampai sebulan selepas Laporan Ketua Audit Negara dikeluarkan.

“Rakyat yang marah dengan pelbagai bukti penyelewengan, ketirisan dan rasuah yang menuntut satu tindakan konkrit melambangkan komitmen BN memerangi rasuah.

“Sebaliknya, BN mengambil tindakan menutup ruang yang membolehkan rasuah dikesan dengan memperkenalkan Seksyen 203A. Ia bertujuan untuk menakutkan kakitangan awam dan orang ramai supaya enggan tampil ke hadapan untuk mendedahkan perlakuan rasuah.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pandan, berkata tindakan dangkal itu bakal melahirkan penjawat awam yang tidak mahu ambil tahu berkenaan penyelewengan di jabatan atau sekeliling mereka kerana berhadapan risiko penjara.

“Seksyen 203A akan memberi kuasa yang melampau kepada ketua jabatan iaitu dengan mudah boleh mendakwa kakitangan yang cuba mendedahkan penyelewengan di bawah Seksyen 203A ini.

“Jika sebelum ini, menteri yang kebal dengan penyelewengan dan amalan rasuah masing-masing. Kini kekebalan itu diperturun dan diinstitusikan pula di peringkat ketua jabatan dan pimpinan bawahan kerana mereka boleh berlindung di sebalik seksyen itu. Kami yakin rakyat akan menghakimi BN yang lebih mengutamakan melindungi perasuah dan penyeleweng daripada menjaga harta rakyat,” katanya.

Rafizi berkata, seksyen berkenaan juga ibarat amaran keras kepada pertubuhan seperti NOW iaitu bakal berdepan risiko penjara jika membuat pendedahan rasuah membabitkan kerajaan.

“NOW sudah memulakan perbincangan dengan badan bukan kerajaan (NGO) lain untuk menubuhkan satu gabungan menentang rasuah termasuk pemansuhan semua undang-undang yang melindungi gejala itu yang diberi nama BENAR iaitu singkatan Bersama NGO Anti Rasuah, yang akan dilancarkan, akhir November ini,” katanya.

– NFN-


Pengarang :