Selangorkini
SELANGOR

Pinjaman SYABAS, tidak jejas usaha Selangor ambil alih industri air

air-syabas_MBaSHAH ALAM 23 OKT : Tindakan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS) menandatangani dua perjanjian kemudahan pinjaman dan sampingan dengan Kementerian Kewangan tidak akan menjejaskan usaha Kerajaan Selangor mengambil alih industri air di negeri itu.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, berkata Kerajaan Selangor membenarkan Lembaga Pengarah untuk membuat keputusan itu bagi memastikan ketika SYABAS diambil alih ia dalam keadaan beroperasi.

“Proses pengambil alihan masih berjalan dan apa yang dilakukan SYABAS ialah yang ada kena mengenanya dengan operasi,” katanya ketika sidang media selepas Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri, di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Puncak Niaga yang memaklumkan kepada Bursa Malaysia bahawa pinjaman berjumlah RM75 juta akan digunakan untuk membiayai kerja membabitkan program pengurangan bekalan air termasuk penggantian paip lama dan kritikal di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Pinjaman sebanyak RM76 juta pula akan digunakan untuk membiayai fasa kedua program yang membabitkan pengurangan air tidak berhasil sebagai satu daripada projek untuk mengurangkan masalah kekurangan air di kawasan sama.

-NFN-


Pengarang :