Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

Rakyat Selangor digalak perkasa bahasa kebangsaan

bahasa 1

SHAH ALAM 28 OKT : Rakyat Selangor digalakkan menyokong usaha memartabatkan penggunaan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dalam segala urusan, bersesuaian dengan taraf dan peranannya yang sudah diketahui umum.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, berkata penggunaan bahasa kebangsaan di kalangan masyarakat dapat memupuk perpaduan pelbagai kaum dan membentuk jati diri bangsa Malaysia.

bahasa 2Beliau berkata, rakyat perlu mencontohi pendirian negara maju seperti Rusia, Cina, Perancis dan Jerman yang mengutamakan penggunaan bahasa kebangsaan masing-masing dalam semua aspek termasuk urusan rasmi negara.

“Penggunaan bahasa kebangsaan ini adalah antara cara untuk menyerlahkan citra negara bangsa yang merdeka dan berjati diri.

“Justeru, saya menyeru supaya komunikasi bagi kegiatan rasmi kerajaan negeri dan semua agensi dibawhanya mengutamakan bahasa kebangsaan bagi semua program serta aktiviti rasmi seperti mesyuarat juga perhimpunan.

“Saya juga menyeru syarikat yang terbabit dengan kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) supaya turut berusaha memperkasa penggunaan bahasa kebangsaan dalam urusan syarikat,” katanya ketika merasmikan Majlis Himpunan Bulanan Jabatan Kerajaan Selangor dan sambutan Bulan Bahasa Kebangsaan di Dewan Jubli Perak, di sini, pagi tadi.

Hadir sama, Exco Negeri Selangor, Yang Dipertua Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS), Tukiman Nail serta Timbalan Ketua Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Profesor Dr Zaharani Ahmad.

Pada masa sama, Abdul Khalid turut menggesa DBP supaya berusaha menyemak dan mengemas kini daftar ejaan, tatabahasa dewan dan kamus dewan supaya pengguna mendapat panduan yang betul sebagai rujukan.

bahsa 3Beliau turut meminta DBP supaya memanfaatkan pakar bahasa berpengalaman untuk membimbing pihak yang melakukan kesilapan bahasa dalam situasi rasmi mseperti dalam penulisan iklan dan papan tanda.

“Jika kesilapan umum dibiarkan berleluasa oleh DBP, ia boleh menjadi kelaziman dan akhirnya diterima sebagai “betul” oleh masyarakat Malaysia.

“Selain itu, penggunaan bahasa kebangsaan yang betul wajar disokong dan dipimpin jemaah menteri kerajaan pusat supaya menjadi contoh dan teladan kepada rakyat,” katanya.

-NFN-


Pengarang :