Selangorkini
NASIONAL

Rasuah dalam Umno sudah lumrah

politik-wang

SHAH ALAM 20 OKT : Pengakuan bekas Presiden Umno, Tun Dr Mahathir Mohamad, mengesahkan rasuah adalah lumrah yang diraikan oleh peringkat akar umbi hingga ke kepimpinan tertinggi Barisan Nasional.

Naib Presiden PKR, Datuk Chua Jui Meng menegaskan mana-mana parti politik yang membudayakan politik wang seperti lubuk perasuah dan pemecah amanah.

“”Sistem rasuah ini sudah lama berlaku dan lihatlah kesannya kepada rakyat sekarang dan ia menjadi tragedi kepada negara,” kata Jui Meng.

chua jui meng -wacanaJui Meng adalah bekas Naib Presiden MCA dan menyertai PKR pada 2009. Meninggalkan Barisan Nasional dan budaya politik gagasan itu menyebabkan beliau dilucut gelaran Dato’ Seri.

Dr Mahathir baru-baru ini berkata rasuah masih berleluasa dalam pemilihan Umno dan ahli-ahlinya yang mengundi didorong karenah politik wang.

“Saya sendiri semasa bertanding di peringkat bahagian Umno terpaksa menyalurkan RM200 seorang. Jadi anda boleh bayangkan berapa banyak yang telah dihabiskan sehingga saya menjadi Perdana Menteri,” kata beliau.

Sebelum ini, Presiden Transparency International Malaysia (TI-M), Datuk Akhbar Satar, berkata maklum-balas yang diterima pihaknya mendapati wang diagihkan di program-program khas yang dianjurkan untuk Dato Seri Ahmad Zahid Hamidi, Datuk Seri Hishamuddin Hussein dan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

“Calon yang terpilih untuk jawatan kanan dalam Umno nanti akhirnya akan diberi portfolio menteri, dimana mereka akan terlibat dalam membuat keputusan keatas projek-projek mega.  Soalnya adalah adakah projek-projek ini berdaya maju, atau hanya sebagai imbalan kepada pihak yang membiayai kempen-kempen beli undi itu?” kata Akhbar.

Sementara itu, Jui Meng berkata beliau tidak yakin kepimpinan Barisan Nasional dapat membanteras politik wang. Beliau juga berpendapat sistem pemilihan satu ahli satu undi yang diamalkan PKR lebih berkesan dalam melawan salahlaku itu.

“Umno tidak boleh lari daripada gejala politik wang walaupun sistem pemilihan yang dilaksanakan dengan menambah perwakilan dilakukan,” katanya.


Pengarang :