SELANGOR

2,431 dapat bantuan Blueprint basmi kemiskinan

Oleh : Lizawati Madfa

SHAH ALAM 22 NOV : Sehingga kini seramai 2,431 rakyat Selangor yang mempunyai perniagaan sendiri dan layak berjaya menikmati bantuan Bantuan Blueprint Pembasmian Kemiskinan Negeri Selangor (BBPKNS).

V-GanabatirauExco Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, V. Ganapathi Rao, berkata Kerajaan Negeri juga akan memperluaskan jenis perusahaan atau bidang yang layak diberi bantuan pada tahun hadapan.

Menurut beliau, buat masa sekarang, hanya terdapat tiga jenis perusahaan yang dibenarkan iaitu jahitan, perniagaan makanan dan perniagaan runcit.

“Pada September lalu, kita mengadakan mesyuarat dengan mereka yang pakar dalam bidang berkenaan bagi membincangkan perkara ini.

“Terdapat beberapa cadangan namun kita masih lagi mengkaji secara mendalam senarai yang ada, dan boleh dikatakan setiap perusahaan diambil kira,” kata Ganapathi.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan daripada Adun Sungai Burong, Datuk Mohammad Shamsudin Lias berhubung status terkini BBPKNS.

Mengulas lanjut, Ganapathi berkata Kerajaan Negeri menyediakan bantuan peralatan atau mesin yang diperlukan oleh pemohon untuk memajukan perusahaan sedia ada mereka.

“Kita dapati penerima bantuan ini yang menggunakan bantuan secara berhemah telah membuahkan hasil yang baik,” katanya.

BBPKNS menyediakan bantuan kepada mereka yang berpendapatan isi rumah kurang daripada RM 1, 500, menetap di Selangor sekurang-kurangnya lima tahun dan mempunyai perusahaan sekurang-kurangnya satu tahun dengan lesen perniagaan yang sah.

-EZY


Pengarang :