Selangorkini
SELANGOR

30 penduduk DUN Bukit Melawati terima manfaat Skim Mesra Usia Emas

Camera 360Oleh : Lizawati Madfa

KUALA SELANGOR 7 NOV : Lebih 30 penduduk kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Melawati menerima manfaat Skim Mesra Usia Emas (SMUE) iaitu khairat kematian, sepanjang bulan September dan Oktober lalu.

Penyelaras DUN, S Manikavasagam, berkata setiap peserta menerima RM 1,000 di pejabat DUN berkenaan, manakala baki RM 1,500 pula akan disampaikan dalam satu majlis anjuran Pejabat Daerah Kuala Selangor yang akan diadakan dalam tempoh terdekat.

smue 03“Wakil pejabat penyelaras DUN akan ke rumah peserta yang tidak dapat hadir ke pejabat bagi menyampaikan wang yang diamanahkan ini.

“Pemberian ini bukti kerajaan Selangor dan Pakatan Rakyat komited dalam menunaikan segala manifesto pilihan raya, terutama dalam soal kebajikan rakyat tanpa mengira jantina, kaum, agama, fahaman politik, status ekonomi dan tahap sosial mereka,” katanya.

SMUE adalah satu daripada tujuh agenda Merakyatkan Ekonomi Negeri Selangor (MES) yang dilancarkan kerajaan negeri, pada Ogos 2008.

smue 02Manikavasagam berkata, melalui skim itu, penama yang berdaftar layak menuntut dari Pusat Khidmat DUN kawasan mereka sumbangan khairat kematian sebanyak RM 2,500 melalui dua fasa apabila ahli meninggal dunia.

“Ia adalah inisiatif kerajaan negeri bagi meringankan beban waris ahli yang meninggal dunia. Kita berharap pemberian inisiatif ini dapat membantu mereka sama ada untuk menguruskan jenazah atau perkara lain yang perlu,” katanya.

-NFN-


Pengarang :