NASIONAL

5 ahli politik didakwa atas kesalahan rasuah hingga Ogos lalu

Oleh : AFIX REDZUAN

KUALA LUMPUR 21 NOV : Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menangkap sembilan orang ahli politik yang dilaporkan terbabit dengan rasuah antara 2010 hingga Ogos lalu.

Daripada jumlah berkenaan, hanya lima orang daripada mereka didakwa di mahkamah dan kenyataan itu diberikan secara bertulis oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM), Datuk Senator Paul Low bagi menjawab soalan Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Raml, pada sesi soal jawab Dewan Rakyat, semalam.

Rafizi Ramli Konvensyen Pendidikan Unisel 2013Jawapan pendek itu mengecewakan Rafizi dan beliau menyifatkan Paul cuba mengelak daripada menjawab soalan sebenar.

Rafizi mengutarakan soalan berkenaan jumlah laporan rasuah diterima terhadap ahli politik antara 2010 hingga kini dan jumlah siasatan yang dibuka.

Turut ditanya dalam soalan berkenaan adalah bilangan kes yang dihantar kepada Peguam Negara dan berapa kes berakhir dengan pendakwaan daripada jumlah terbabit.

“Soalan yang saya ajukan mengesahkan SPRM ada melakukan siasatan terhadap ahli politik tetapi kertas pendakwaan ditolak Peguam Negara. Oleh itu, statistik berapa siasatan ditolak Peguam Negara adalah penting untuk mengesahkan dakwaan SPRM selama ini bahawa Peguam Negara bertanggungjawab melindungi agensi itu.

“Walau bagaimanapun, keengganan SPRM dan Menteri JPM mengesahkan beberapa siasatan yang dibuka serta dihantar kepada Peguam Negara menunjukkan bahawa agensi itu juga tidak acuh dalam memerangi rasuah di kalangan ahli politik,” katanya.
-NFN-


Pengarang :