Selangorkini
SELANGOR

Anwar lancar buku ‘The Malay Rulers: Regression or Reform’

ccsb-ads

anwar

PETALING JAYA 3 NOV – Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim melancarkan buku tulisan Senator Dr Syed Husin Ali yang bertajuk ‘The Malay Rulers: Regression or Reform’ di Dewan Ilmu, Perpustakaan Komuniti Petaling Jaya, dekat sini hari ini.

Anwar di dalam ucapannya berkata, buku tersebut penuh dengan maklumat tersirat yang dihuraikan dengan baik melalui gaya penulisan Dr Syed Husin.

Katanya, sebagai contoh, beliau menulis dengan lancar dan tepat kerana sejarah penjajahan British dapat disimpulkan dalam hanya beberapa ayat.

“Pada mukasurat 9, kita diberitahu bahawa selepas Perjanjian Pangkor 1874, Raja Abdullah telah diiktiraf British sebagai Sultan manakala Raja Ismail telah dilantik pemangku raja, tetapi tidak ada perkara, seperti makan tengah hari percuma, Sultan Abdullah telah bersetuju untuk menerima seorang Residen British sebagai penasihat kepada Sultan dalam semua perkara kecuali agama Islam dan adat Melayu.

“Dan ini adalah bahagian yang merumuskan secara ringkas dalam satu ayat pendek bagaimana British menjajah Malaya,” kata Anwar.

Turut hadir di dalam majlis itu ialah Profesor Dr Aziz Bari, Profesor Tunku Shamsul Bahrin, Dr Syed Husin, Ahli-ahli Parlimen, Adun-Adun serta lebih 200 hadirin.

Buku terbitan Pusat Maklumat Strategik dan Penyelidikan (SIRD) dengan kerjasama Institut Rakyat itu dijual pada harga RM15 dan boleh didapati di kedai buku terpilih.

-EZY


Pengarang :