Selangorkini
NASIONAL

Anwar ucap takziah dan simpati kepada mangsa Taufan Haiyan

Oleh : Mohd Ezli Mashut

SHAH ALAM 13 NOV : Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengucapkan takziah dan simpati kepada rakyat Filipina yang ditimpa bencana Taufan Haiyan.

Anwar berkata, kejadian itu adalah tragedi terburuk dalam sejarah Filipina dan negara itu perlu dibantu segera kerana sehingga kini mengorbankan kira-kira 10,000 mangsa.

anwar wan azizah pc keputusan PRU 13 01“Kita akan menyokong usaha kemanusian daripada parti kerajaan dan pembangkang di Malaysia, termasuk negeri Pakatan Rakyat (PR) untuk membantu dalam sebarang bentuk bantuan,” kata dalam satu kenyataan media, di sini, hari ini.

Menurut laporan media, angka korban dijangka meningkat selain kemusnahan lebih teruk apabila pekerja bantuan dan askar tiba di kawasan yang terputus hubungan akibat taufan itu.

Pihak berkuasa belum dapat menghubungi pegawai di Tacloban yang mempunyai 220,000 penduduk selepas komunikasi terputus dengan 100 lagi dipercayai cedera kerana taufan itu.

taufan haiyanSeramai sejuta penduduk berada di tempat perlindungan sementara di 37 wilayah selepas Presiden Benigno Aquino merayu penghuni kawasan yang bakal dilanda taufan itu berpindah.

Haiyan adalah taufan kategori lima kedua melanda Filipina selepas Usag, September lalu dan secara purata, 20 taufan melanda setiap tahun dan Haiyan adalah yang ke-24 tahun ini.

-NFN-


Pengarang :