Selangorkini
SELANGOR

Lima teras jadi perbelanjaan terbesar untuk rakyat

Oleh Nurul Farina Nazlan

SHAH ALAM 19 NOV: Belanjawan Selangor 2014 adalah kelangsungan untuk memacu negeri ke arah pembangunan berterusan dengan tema ‘Belanjawan Berhemat dan Berimpak Tinggi, Maslahat Rakyat’, kata Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Belanjawan kali keenam sejak Pakatan Rakyat (PR) mentadbir menjadi dokumen berprestij tinggi kerajaan negeri demi menjana pertumbuhan ekonomi dan mengekalkan belanja berhemah demi kepentingan rakyat secara keseluruhan.

“Kemenangan besar PR pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) iaitu 44 daripada 56 kerusi bukti ampuh bahawa pelbagai tawaran yang menjamin kebajikan, kesejahteraan dan kemakmuran dalam manifesto PR Selangor mendapat kepercayaan rakyat,” katanya.

pembentangan-bajet-2014Menyifatkan Belanjawan 2014 sebagai kesinambungan agenda ‘Merakyatkan Ekonomi Selangor'(MES), Abdul Khalid menyindir kerajaan Barisan Nasional (BN) kerana prinsip asas belanjawan mereka tidak menangani masalah kos apabila hanya menggunakan kaedah subsidi.

Katanya, amalan berbelanja dengan berdisiplin dan berhemah membolehkan kerajaan negeri menabung untuk perbelanjaan masa hadapan tanpa mengemis daripada kerajaan pusat untuk menampung perbelanjaan pentadbiran.

“Belanjawan Selangor 2014 berpaksikan lima teras utama membabitkan jumlah peruntukan perbelanjaan keseluruhan negeri adalah RM1.85 bilion iaitu perbelanjaan terbesar dalam sejarah Selangor,” katanya.

Katanya, lima teras utama berkenaan ialah memperkasa pengurusan fiskal yang pragmatik, berhemat dan berdaya maju; memperkukuh keberkesanan dan kecekapan penyampaian perkhidmatan awam dan swasta; memperteguh dasar pro-pertumbuhan pesat; mempertingkatkan kesejahteraan rakyat dan memastikan mutu kehidupan bertaraf dunia serta memastikan pembangunan yang mampan dan inklusif.

“Selangor menyumbang 25 peratus Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia dan dijangka berkembang pada kadar 6.1 peratus pada 2014,” katanya.

Kata Abdul Khalid, PR membuktikan keupayaan sebagai pentadbir dan peneraju kepimpinan walapun menerima pelbagai tekanan yang menjadi pembakar semangat bagi menjadikan Selangor negeri pilihan utama untuk didiami, bekerja, melabur, beriadah serta membina keluarga.

“Kerajaan negeri pimpinan PR tidak akan mensia-siakan mandat lebih dua pertiga ini dengan mengembalikan semula hak dan kepentingan milik lebih 5.65 juta rakyat Selangor,” katanya.

– FZL


Pengarang :