SELANGOR

GLC disaran tubuh Unit Pengurusan Penambahbaikan

Oleh : Lizawati Madfa

SHAH ALAM 19 NOV : Komitmen kerajaan negeri dalam memastikan agensi dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) negeri diurus tadbir dengan telus, berhemat, cekap serta bebas daripada rasuah juga salah guna kuasa dilanjutkan lagi dalam pembentangan Belanjawan Selangor 2014, hari ini.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, berkata agensi dan GLC antara lain disaran menubuhkan ‘unit pengurusan penambahbaikan’ untuk mempertimbangkan mekanisme terbaik bagi menyusun semula organisasi dengan menyemak peranan masing-masing dalam pembangunan negeri.

khalid songkok dun-2Katanya, mereka boleh menyemak semula struktur organisasi dengan memberi tumpuan kepada pembahagian fungsi struktur, profil jawatan dan spesifikasi jawatan yang jelas.

“GLC juga boleh membatalkan semua ‘Power of Attorney’ kepada pihak ketiga untuk memastikan aset agensi dan syarikat negeri tidak tergadai, selain mengkaji semula sebarang perjanjian konsesi atau usahasama terutama yang merugikan, selain perlu membatalkannya.

“Langkah lain yang boleh dipertimbangkan adalah menambahbaik proses perolehan termasuk berurusan terus dengan pembekal perkhidmatan atau pembuat barangan dan memperkenalkan konsep ‘Perjanjian Harga’.

“Melalui konsep itu, tempahan dapat dibuat terus tanpa perlu mengulangi proses sebut harga memandangkan harga dikunci untuk tempoh tertentu,” katanya.

Beliau berkata, dasar GLC perlu disemak semula dan mempertimbangkan langkah bagi mengurangkan khidmat perunding, agen atau sub-kontraktor, selain membina kepakaran dalaman supaya tidak bergantung dengan pihak luar.

-NFN-


Pengarang :