Selangorkini
SELANGOR

Program ‘Pejabat Kepada Rakyat’ tingkat perkhidmatan awam

Oleh : Lizawati Madfa

SHAH ALAM 19 NOV : Kerajaan negeri akan melaksanakan program ‘Pejabat Kepada Rakyat’ dalam usaha meningkatkan perkhidmatan awam yang inovatif dan proaktif berpaksikan keperluan pelanggan yang selaras dengan standard serta amalan terbaik antarabangsa.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, berkata usaha itu adalah impian kerajaan negeri supaya tidak ada lagi barisan panjang di kaunter jabatan kerajaan dan agensi negeri.

pc khalid dunKatanya, rakyat Selangor boleh memilih sama ada ingin berurusan secara atas talian atau menghadiri program ‘Hari Bertemu Pelanggan’ yang diatur jabatan kerajaan atau agensi negeri berhampiran kejiranan mereka.

“Kerajaan negeri juga akan terus berusaha memastikan penjawat awam di Selangor bersikap profesional, telus, bertanggungjawab dan berintegriti pada setiap masa.

“Adalah menjadi hasrat jangka panjang kerajaan negeri supaya penjawat awam dapat menerima konsep kenaikan gaji dan pemberian bonus berdasarkan kecemerlangan prestasi, berasaskan kecekapan dan keberkesanan, selari dengan standard  serta amalan terbaik antarabangsa secara berperingkat,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ucapan pembentangan Belanjawan 2014 yang bertemakan “Belanjawan Berhemat dan Berimpak Tinggi, Maslahat Rakyat” di Dewan Undangan Negeri, di sini, hari ini.

Abdul Khalid berkata, kerajaan negeri mengambil langkah awal mendigitalkan segala dokumentasi Pejabat Tanah dan Galian Selangor (PTGS) supaya dapat diakses secara atas talian dengan pantas.

Katanya, kerajaan negeri juga akan memperluaskan usaha itu ke pejabat daerah selain membina satu jaringan pusat yang menghubungkan Pejabat Tanah Daerah (PTD), PTGS, Pejabat Setiausaha Kerajaan dan syarikat berkenaan kerajaan (GLC) supaya maklumat ‘real-time’ dapat dikongsi secara atas talian dalam usaha keputusan strategik dapat dilaksana dengan lebih baik.

“Semua ini adalah sebahagian daripada usaha berterusan kerajaan negeri untuk menyediakan persekitaran kondusif sebagai pemboleh dan fasilitator ke arah pembentukan ekonomi dan masyarakat dinamik, berdaya saing dan berketahanan tinggi,” katanya.

-NFN-


Pengarang :