SELANGOR

RM4.56 bilion pendapatan daripada sektor pelancongan

Oleh : NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM 19 NOV: Tourism Selangor Sdn Bhd (TSSB) menjangkakan seramai 6.5 juta dan 6.8 juta pelancong tempatan serta asing bakal mengunjungi Selangor, pada tahun 2014 dan 2015.

Kerajaan negeri diunjurkan menerima pendapatan sebanyak RM4.56 bilion dan RM4.77 bilion pada dua tahun berkenaan ekoran jumlah pelancong yang meningkat.

khalid songkok dun-2Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, berkata kerajaan negeri akan menyediakan peruntukkan bernilai RM5.2 juta khusus untuk pelancongan termasuk promosi dan acara pelancongan, memajukan kraftangan serta menaik taraf produk pelancongan bagi tujuan berkenaan.

“Ini tidak termasuk peruntukan bagi perkara lain seperti adat Melayu dan warisan, kesenian, kebudayaan, perbandaran, pembangunan luar bandar, pembangunan usahawan belia dan sukan, pertanian serta perhutanan yang boleh menyumbang kepada pembangunan pelancongan,” katanya ketika membentangkan Belanjawan Selangor 2014 di Dewan Negeri, di sini, hari ini.

Sementara itu, Tourism Malaysia mensasarkan ketibaan 28 juta pelancong asing di negara ini sempena Tahun Melawat Malaysia 2014.

Pelancongan adalah salah satu sektor penting yang mampu menjana pendapatan tinggi, sekali gus menyediakan peluang pekerjaan dan perniagaan kepada rakyat Selangor.

-NFN-


Pengarang :