Selangorkini
SELANGOR

Kerajaan Selangor cadang tubuh JK Bertindak Bebas

Oleh : Afeeqa Afeera

SHAH ALAM 19 NOV : Kerajaan negeri bercadang untuk menubuhkan sebuah Jawatankuasa Bertindak Bebas yang dianggotai golongan profesional dalam pelbagai bidang dalam usaha menyemai budaya pengurusan kewangan dan fiskal yang unggul di Selangor.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, berkata penubuhan jawatankuasa itu bertujuan untuk mengelak sebarang percanggahan kepentingan dalam pentadbiran negeri.

pc khalid dunBeliau berkata, anggota jawatankuasa yang dilantik akan diberi kuasa serta keistimewaan dengan matlamat tertentu.

“Antara matlamatnya adalah untuk mengkaji kos perolehan, perbekalan dan perkhidmatan serta mencari mekanisme untuk mengawal perbelanjaan tidak perlu atau bertindih.

“Selain itu, penubuhannya juga bermatlamat menyelesaikan karenah birokrasi dan pelbagai perkara lain berkenaan kos dan perbelanjaan,” katanya dalam pembentangan Belanjawan Selangor 2014 di Dewan Negeri, di sini, hari ini.

Abdul Khalid turut mencadangkan konsep belanjawan berpenyertaan atau ‘participatory budgeting’ diperhebatkan dengan memberi tumpuan khusus kepada syor peruntukan dana awam dan cara ia dibelanjakan.

“Ini secara tidak langsung akan memberi peluang kepada rakyat untuk mengenalpasti keutamaan perbelanjaan dan bersama memperhalusi cadangan perbelanjaan yang memanfaatkan rakyat dan negeri ini,” katanya.

-NFN-


Pengarang :