NASIONAL

Blog ‘Negara Pakatan Rakyat’ bukan milik PR

Oleh : Lizawati Madfa,

SHAH ALAM 12 NOV : Pakatan Rakyat (PR) menafikan bahawa blog ‘Negara Pakatan Rakyat’ dikendalikan dan dimiliki oleh gabungan parti PKR, PAS dan DAP itu.

fahmi-fadzilPengarah Komunikasi PKR, Fahmi Fadzil mengesahkan mereka sama sekali tiada kaitan dengan pengendali blog itu, dan kenyataan-kenyataan yang terdapat dalam laman berkenaan juga tidak melambangkan dasar atau pendirian politik parti-parti komponen PR.

Menurut beliau, PR tidak pernah mempunyai atau mengendalikan sebarang blog dan hanya mengendalikan laman sesawang pakatanrakyat.my.

“Artikel terbaru blog terbabit menyatakan kononnya PR ingin membela pembunuh pegawai Ambank, dan merupakan kenyataan sama yang pernah dibangkitkan blogger Papagomo terhadap Ahli Parlimen Padang Serai, N.Surendran yang kemudiannya tampil membuat penafian.

“Kenyataan-kenyataan dalam entri yang keluarkan di blog Negara Pakatan Rakyat juga adalah fitnah semata-mata,” kata Fahmi ketika dihubungi Selangor Kini.

Fahmi berkata demikian bagi mengulas kemunculan blog Negara Pakatan Rakyat di alamat negarapakatanrakyat.blogspot.com yang sehingga kini mempunyai lebih 400 entri dengan 27 pengikut.

Entri terbaru yang bertajuk ‘Layanan Buruk Suspek Bunuh Ambank: Indonesia Perlu Kemuka Bantahan’ paling mendapat perhatian dengan respon tertinggi pembaca.

Terdapat banyak respon yang kecewa dan marah dengan entri berkenaan, namun terdapat juga pembaca yang sedar blog itu bukan milik PR selain mendakwa ianya didalangi ‘cybertrooper’ Umno.

Bagaimanapun, Fahmi berkata beliau tidak mahu menamakan mana-mana pihak sebagai dalang di sebalik usaha jahat dan terdesak dalam memburukkan imej PR itu.

“Sebelum ini wujud juga blog suarapakatanrakyat.com sehingga media Umno, Utusan menggunakannya sebagai bahan berita.

“Untuk kali ini jika ada lagi rujukan kepada blog berkenaan, maka kita boleh lah kata bahawa ianya digunakan media pro-Umno memburuk-burukkan imej PR,” kata Fahmi.

-EZY


Pengarang :