Selangorkini
NASIONAL

Nancy digesa dedah bayaran peguam bela kes rayuan fitnah Anwar

Oleh : AFIX REDZUAN

KUALA LUMPUR 19 NOV : Ahli Parlimen Kulai, Teo Nie Ching mempersoalkan jawapan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (JPM), Nancy Shukri yang enggan mendedahkan jumlah bayaran yang dibuat Jabatan Peguam Negara kepada peguam, Tan Sri Muhammad Shafee Md Abdullah.

Bayaran itu dibuat kepada Shafee yang juga peguam bela kerajaan dalam kes rayuan fitnah dua terhadap Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

teo nie ching red 01Beliau berkata, perkara itu tidak sepatutnya menjadi rahsia antara majikan dan pelanggan kerana bekas menteri JPM, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz mendedahkan jumlah kos perbelanjaan dan guaman dalam kes siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap inkues kematian Teoh Beng Hock.

Nazri menyatakan, kos perbelanjaan SPRM termasuk menggunakan khidmat ahli patologi United Kingdom, Dr Peter Venezis berjumlah RM90,680 yang meliputi perbelanjaan tiket penerbangan, penginapan, makanan, pengangkutan dan bayaran khidmat profesional dalam jawapannya, pada 5 Oktober 2011

“Bayaran guaman Shafee untuk kes terbabit berjumlah RM150,000. Mengapa selepas dua tahun kerajaan menukar polisi ini.

“Kenapa kerajaan mendengar cakap peguam untuk tidak mendedahkan jumlah bayaran kerana membabitkan penggunaan wang pembayar cukai. Terma ‘menghormati etika hubungan profesionalisme dan kerahsiaan antara majikan dan pelanggan ini tidak boleh digunapakai,” katanya pada sidang media, di lobi Parlimen, di sini, hari ini.

Selain itu, Nie Ching turut mempersoalkan tindakan kerajaan yang tidak menggunakan khidmat peguam dari pejabat Peguam Negara untuk mengendalikan kes berkenaan.

-NFN-


Pengarang :