Selangorkini
SELANGOR

DYMM Sultan Selangor lancar koleksi buku doa, khutbah

Oleh : Afeeqa Afeera

KLANG 18 NOV : Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah berkenan melancarkan koleksi Khutbah Pilihan, Himpunan Doa Rasmi dan Himpunan Doa Harian terbitan Jabatan Mufti Negeri Selangor di Istana Alam Shah Klang, di sini, hari ini.

Koleksi tiga buah buku itu adalah daripada bahan yang diperoleh sejak sepuluh tahun pemerintahan baginda sebagai Sultan Selangor bermula tahun 2001 sehingga 2011.

sultan 02Baginda bertitah, hasrat untuk membukukan bahan khutbah, doa rasmi dan doa harian itu sudah lama tercetus bagi memastikan masyarakat dapat menjadikannya sebagai bahan bacaan dan rujukan.

“Beta berharap buku ini akan dapat menjadi panduan dan mengelakkan orang ramai merujuk atau mendapatkan maklumat kurang tepat daripada sumber lain yang diragui kebenarannya seperti internet, laman sesawang atau blog,” titah Baginda.

Baginda turut menyeru agensi atau jabatan kerajaan lain supaya mengambil langkah sama untuk membuku dan menerbitkan sejarah, objektif, kejayaan, prosedur serta manual kerja supaya dapat dibaca juga dimanfaatkan seluruh lapisan masyarakat sebagai bahan rujukan.

“Beta berkenan supaya seluruh masyarakat di negeri ini membudayakan amalan membaca dalam kehidupan seharian, terutama bahan bacaan yang boleh memberikan percambahan minda, menguatkan akidah dan menambah ilmu pengetahuan dan membangunkan pemikiran rakyat,” titah baginda.

Majlis pelancaran buku itu turut dihadiri Tengku Panglima Diraja Selangor, Tengku Sulaiman Shah; Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan Mufti Selangor, Datuk Setia Mohd Tamyes Abd Wahid.

-NFN-

 


Pengarang :