Selangorkini
NASIONAL

FOMCA : Henti segera ‘MySikap’, gagal bantu urusan pengguna

Oleh : Mohd Ezli Mashut

SHAH ALAM 13 NOV : Kerajaan pusat digesa menghentikan pelaksanaan sistem ‘MySikap’ oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) ekoran kegagalan sistem itu berfungsi dengan baik sehingga menyusahkan pengguna sejak dilaksanakan, pada 1 November lalu.

Pengarah Komunikasi Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Kebangsaan (FOMCA), Mohd Yusof Abdul Rahman, berkata kerajaan sewajarnya tidak melaksanakan sistem baru itu secara mendadak sehingga terdapat banyak rungutan negatif terhadap sistem baru itu.

Katanya, sebelum melaksanakan sesuatu pembaharuan dalam sistem, kerajaan perlu membuat penilaian teliti dan menyediakan langkah khas apabila sistem itu gagal berfungsi dengan baik.fomca orang

“Banyak projek yang dilaksanakan kerajaan dibuat tanpa melihat secara keseluruhan sama ada sistemnya lengkap atau tidak serta sempurna.

“Apabila berlaku masalah kegagalan dalam sistem, ia akan menyusahkan banyak pihak terutama pengguna,” katanya ketika dihubungi portal Selangor Kini, di sini, hari ini.

Menurut laporan media, kebanyakan pengguna menyuarakan rasa tidak senang hati kerana terpaksa berdiri terlalu lama sehingga luar bangunan dan terdedah dengan keadaan panas serta hujan, selain ada yang berulang-alik selama beberapa hari kerana tidak mempunyai masa menunggu.

Mohd Yusof berkata, kerajaan sepatutnya sudah menguji keberkesanan sistem itu sebelum dilaksanakan di seluruh negara dan menjadikan kegagalan projek terdahulu sebagai pengajaran supaya tidak berulang.

Beliau berkata, kerajaan perlu menghentikan segera pelaksanaan sistem itu sehingga segala permasalahan diperbaiki terlebih dahulu, jika pelaksanaan sistem MySikap itu terus gagal.

“Selagi sistem itu tidak berada pada tahap yang memuaskan, maka kerajaan perlu menangguhkannya. Apabila prasarana tidak bersedia sepenuhnya, akan mendatangkan masalah kepada pengguna yang ingin mendapatkan perkhidmatan daripada JPJ, ” katanya.

Sistem MySikap membabitkan kos bernilai hampir RM200 juta yang menggantikan sistem lama bagi memudah dan mempercepatkan urusan pengguna dengan JPJ hanya melalui atas talian.

-NFN-


Pengarang :