Selangorkini
SELANGOR

‘Kami benar-benar tinggalkan Al-Arqam, usah ragui taubat kami’

alarqam 01 copyOleh : NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM 9 NOV : Pengerusi Eksekutif, Global Ikhwan Sdn Bhd (GISB), Hatijah Aam berharap masyarakat tidak meragui taubat yang dilafazkan beliau bersama bekas pengikut Al-Arqam.

Hatijah berkata, ikrar taubat yang dilafazkannya bersama kira-kira 400 pengikut ajaran yang diasaskan Ashaari Muhammad itu lahir daripada kesedaran mereka terhadap kesilapan lalu.

alarqam 02 copyKatanya, dana anak yatim yang sebelum ini didakwa diselewengkan beliau juga kini dalam proses untuk dikembalikan semula kepada penerima sebenar.

“Dana anak yatim itu dalam proses untuk dikembalikan semula mana yang termampu,” katanya pada sidang media Majlis Istitabah Pengikut Al-Arqam, di Hotel Concorde, di sini, semalam.

Ketika menjawab satu soalan, Hatijah berkata, kini tidak ada individu yang masih ‘ditahan’ beliau seperti yang dilaporkan media sebelum ini.

alarqam 03 copyHatijah turut mempelawa pihak yang berminat untuk melihat sendiri perubahan cara hidup dan tempat ibadah bekas pengikut Al-Arqam di Bandar Country Homes Rawang.

Dalam majlis taubat itu, Hajijah melafazkan persiytiharan taubat di hadapan Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Datuk Marzuki Hussin; Exco Hal Ehwal Islam, Sallehen Mukhyi; Timbalan Mufti Selangor, Datuk Abdul Majid Omar dan Pengerusi Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan, Profesor Emiritus Tan Sri Dr Abd Shukor Hussein.

“Wallahi, Wabillahi, Watallahi; kami hari ini bertaubat dan menyesal dengan sebenar taubat dan kami begitu hina dan menyesal dengan perbuatan lalu kami.

“Kami berjanji tidak akan mengulangi lagi perbuatan kami dan selayaknya (wajib) atas kami untuk tidak akan memberi sebarang ruang walau sebesar zarah kepada tempias dan sisa fahaman juga pegangan untuk berdetik serta berlegar di hati kami, apatah lagi kepada insan sesama Islam yang lain,” katanya. -NFN-


Pengarang :