Selangorkini
NASIONAL

Karnival Jualan Murah BN taktik kotor ‘bodohkan’ rakyat

Nur-ManutyOleh : Lizawati Madfa

SHAH ALAM 9 NOV : Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM), Datuk Seri Jamil Khir Baharom tidak perlu memperbodohkan rakyat dengan alasan dangkal berkenaan jualan murah gula dan beras ketika Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Limau.

Ketua Penerangan Parti Keadilan Rakyat (PKR), Dr Muhammad Nur Manuty, berkata Jamil tidak seharusnya berbohong bagi pihak BN berkenaan isu kempen karnival jualan murah gula dan beras itu kerana beliau adalah menteri yang bertanggungjawab dalam hal ehwal agama Islam.

“Semua orang tahu bahawa apa yang berlaku di sana (karnival jualan murah) itu adalah kempen pilihan raya bagi mendapatkan undi rakyat di sana, jadi buat apa hendak dinafikan lagi.

“Jamil Khir tidak perlu berdolak-dalih dengan memberikan pelbagai alasan, mengaku sahaja itu adalah strategi kempen BN yang tidak menjadi,” katanya.

Beliau dihubungi portal Selangor Kini bagi mengulas penafian Jamil Khir tempoh hari bahawa jualan murah itu diadakan sebagai strategi kempen PRK, sebaliknya beliau berkata ia dilakukan secara kebetulan.

BN didakwa mengadakan karnival jualan murah iaitu gula hanya dijual pada harga RM 1 sekilogram (kg), manakala sekampit beras lima kg pula dijual dengan harga RM 5, tetapi kebiasaannya, setiap kg gula dijual pada harga RM 2.85 dan beras lima kg dijual dengan harga RM 13.

“Pelik kerana karnival itu dijalankan ketika Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak membentangkan bajet memberitahu satu Malaysia bahawa subsidi gula terpaksa dikurangkan bagi mengurangkan risiko penyakit diabeties di kalangan rakyat.

“Jadi adakah tindakan menjual gula pada harga semurah RM 1 itu untuk membuatkan penduduk Sungai Limau diserang penyakit,” katanya.


Pengarang :