Selangorkini
NASIONAL

Kenyataan palsu: Subramaniam akan diheret ke JK Disiplin Parlimen

Oleh : NORHAYATI UMOR

KUALA LUMPUR 13 NOV : Pakatan Rakyat (PR) akan mengheret bekas Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Dr S Subramaniam ke Jawatankuasa Disiplin Parlimen ekoran memberi kenyataan palsu berhubung pengiktirafan kepada persatuan internal yang diwujudkan Maybank.

abdullah sani 01Ahli Parlimen Kuala Langat, Abdullah Sani Abd Hamid, berkata lebih menghairankan apabila persatuan itu mudah diluluskan dalam tempoh enam hari berbanding persatuan kerja lain yang sudah lama memohon.

Beliau turut melahirkan rasa hairan punca kerajaan berbohong dalam isu pengiktirafan ‘in house union’ yang digelar sebagai MAYNEU dan memberikan beban.

“Perlu tahu kes mahkamah yang ditolak itu adalah kes teknikal dan bukan kerana merit. Apabila ke mahkamah rayuan, ia mengambil atas teknikal dan mahkamah memberi pandangan yang tidak menjurus kepada hak kesatuan,” katanya pada sidang media, di lobi Parlimen, di sini, hari ini.

Abdullah berkata PR juga tidak akan teragak-agak untuk mengetengahkan isu berkenaan di jawatankuasa parlimen bagi membela nasib pekerja.

“Saya akan bawa masalah ini ke peringkat jawatankuasa dan akan buat cadangan mengikut perbincangan kami di peringkat Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) dan kita setuju untuk hadapkan menteri ini ke jawatankuasa disiplin kerana dia berbohong.

“Kerajaan wajib bertanggungjawab terhadap perpecahan dan di dalam persatuan. Saya tahu persatuan dalam negara ini hanya lapan peratus yang mewakili jutaan mereka dan akan ada kesatuan dalam negara ini akan hancur, kalau mereka dibenarkan melakukan hal ini,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Ismail Abd Mutalib enggan mengulas lanjut isu itu kerana masih di bawah perbicaraan mahkamah ketika disoal Abdullah Sani dalam sidang Dewan Rakyat.

Sebelum ini MTUC dan Kesatuan Kebangsaan Pekerja-pekerja Bank (NUBE) mendakwa Kementerian Sumber Manusia meluluskan kesatuan dalaman di organisasi yang sudah ada kesatuan kebangsaan.

-NFN-


Pengarang :