Selangorkini
SELANGOR

Kerajaan Pusat digesa bina dua hospital awam di Selangor

Oleh : Afeeqa Afeera

SHAH ALAM, 21 NOV : Kerajaan Pusat digesa untuk membina sekurang-kurangnya dua lagi hospital awam di Selangor dengan kapasiti 400 buah katil dalam tempoh lima tahun.

Dr Xavier JayakumarAdun Seri Andalas, Dr Xavier Jayakumar, berkata ia bagi menampung kesesakan di hospital awam berikutan peningkatan bilangan pesakit yang semakin drastik terutama di Klang dan Kajang.

Katanya, meskipun pembinaan Hospital Shah Alam sedang berlangsung, namun tiada jaminan mahupun tetapan daripada Kerajaan Pusat berhubung tarikh sebenar untuk hospital itu beroperasi.

“Hospital Shah Alam dianggap tidak relevan kerana ia sudah terlalu lewat untuk dibuka kepada rakyat, malah ia dijangka tidak akan siap pada tahun depan kerana lari dari perancangan asal.

hospital tanjong karang 03“Kerajaan negeri sebelum ini pernah memaklumkan bersedia untuk memberi sekeping tanah di Kuala Selangor bagi pembinaan hospital dan saya minta perkara itu dipanjangkan kepada kerajaan pusat dengan segera,” katanya dalam sesi perbahasan Belanjawan Negeri Selangor 2014 di Dewan Negeri Selangor (DNS) hari ini.

Dr Xavier berkata, statistik menunjukkan jumlah kedatangan pesakit luar untuk mendapatkan khidmat kesihatan di Selangor terus meningkat sebanyak 3.5 juta sehingga 2012.

Katanya, peningkatan itu boleh dilihat di empat daerah di Selangor iaitu Gombak, Hulu Langat, Klang dan Petaling.

“Kita ambil contoh Hospital Tengku Ampuan Rahimah di mana pada tahun 2012, jumlah pesakit yang mendapatkan rawatan ialah sebanyak 95,194 berbanding 90,229 pada tahun sebelumnya dan dijangka akan terus meningkat untuk tahun 2013 dan 2014.

“Kadar penggunaan katil juga terus meningkat kepada lebih 100 peratus,” katanya lagi.

-EZY


Pengarang :