SELANGOR

Kes ‘Blackout 505’ Nik Nazmi ditetap 10 Dis

Oleh : Selangor Kini

niknazmiPETALING JAYA 12 NOV : Mahkamah Sesyen Petaling Jaya menetapkan sebutan semula kes ‘Blackout 505’ yang dihadapi Adun Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad pada 10 Disember depan.

Perkara itu ditetapkan oleh Hakim Hayatul Akmal Abdul Aziz di sini,hari ini.

Peguam Eric Paulsen yang mewakili Nik Nazmi berkata, pihaknya memfailkan satu notis rayuan di Mahkamah Rayuan, Putrajaya pada 8 November lalu dan kini sedang menunggu keputusan berhubung perkara itu.

“Pihak kami juga akan memfailkan satu permohonan untuk penggantungan perlaksanaan agar prosiding di Mahkamah Sesyen ditangguhkan bagi proses di Mahkamah Rayuan,” katanya dipetik dari ABN News.

Pada 17 Mei lepas, Nik Nazmi, 31, didakwa gagal memaklumkan kepada Ketua Polis Daerah Petaling Jaya dalam tempoh 10 hari sebelum penganjuran program ‘Blackout 505? di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ).

Nik Azmi yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Setia, didakwa melakukan perbuatan itu di Stadium MBPJ, Kelana Jaya di sini, kira-kira jam 8.30 malam, 8 Mei lepas.

Bagaimanapun Nik Nazmi mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan yang dibuat terhadapnya mengikut Seksyen 9 (1) Akta Perhimpunan Aman 2012, yang boleh dihukum mengikut Seksyen 9(5) akta sama, yang membawa hukuman denda tidak melebihi RM10,000 jika sabit kesalahan.


Pengarang :