Selangorkini
BERITA UTAMA PENDIDIKAN

‘Kongkalikong’ PRK bawa Pro-M UMSKAL rentas Laut Cina Selatan – Fadhil Ghani

Mohd Fadhil Ghani 

PILIHAN RAYA Kampus (PRK) Universiti Malaysia Sabah Kampus Antarabangsa Labuan (UMSKAL) dikendalikan sepenuhnya oleh Hal Ehwal Pelajar (HEP) dengan kaedah Undi Elektronik atau E-Voting.

Untuk mengundi, mahasiswa perlu mengakses akaun pengundian dengan menggunakan kata laluan khas. Kata laluan akan diberi oleh petugas pilihan raya setelah mahasiswa mendaftar diri pada senarai daftar pemilih.

Setiap mahasiswa perlu memilih dua orang bagi kerusi umum dan dua lagi fakulti masing-masing. PRK UMSKAL menetapkan enam Kerusi dipertanding iaitu dua kerusi umum, dua bagi Sekolah Peniagaan Dan Kewangan Antarabangsa (SPKAL) dan dua bagi Sekolah Sains Informatik Labuan (SSIL).

Untuk rekod, calon Pro-Mahasiswa UMSKAL (Pro-M UMSKAL) mendapat undi tertinggi sejak PRK 2006 sehingga 2012. Daripada enam kerusi yang dipertanding, Pro-M UMSKAL menguasai paling kurang tiga kerusi dan menguasai jawatan Naib Presiden selama lima tahun berturut-turut.

Naib Presiden merupakan posisi tertinggi dalam Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) bagi UMS Cawangan Labuan. Namun pencapaian Pro-M UMSKAL mula merosot pada PRK 2009.

EVOTING64068640-28642678Pada tahun berkenaan, Pro-M UMSKAL memulakan bantahan terhadap sistem E-Voting kerana menghidu seperti ada sesuatu tidak kena. Namun bantahan ketika itu tidak terlalu garang memandangkan E-Voting merupakan satu sistem baru yang belum dikaji secara menyeluruh.

Pada 2010, Pro-M UMSKAL menghantar memorandum kepada Timbalan Naib Canselor UMS bagi membantah E-Voting, walaupun pada ketika itu Pro-M UMSKAL masih menguasai MPP.

Pada PRK 2013, Pro-M UMSKAL bukan sahaja gagal mempertahankan calon dengan undian tertinggi, malah semua calon Pro-M UMSKAL tewas.

Kekalahan itu amat mengejutkan kerana culaan awal yang dibuat oleh Pro-M UMSKAL terhadap 1,000 sampel mendapati 47 peratus mahasiswa cenderung memilih Pro-M, 26 peratus cenderung memilih calon Pro Pentadbiran Universiti dan 27 peratus mahasiswa tidak pasti.

E-Voting, masalah berulang setiap tahun

Setiap tahun, E-Voting menimbulkan masalah sekaligus mengganggu kelancaran PRK. Pro-M hairan bagaimana universiti boleh membiarkan masalah itu berterusan sedangkan PRK merupakan proses penting sebagai pendidikan demokrasi mahasiswa.

Bahkan sekiranya dilihat dari skop yang lebih luas, PRK merupakan hak mahasiswa seperti juga pilihan raya Umum yang menjadi hak asasi setiap rakyat Malaysia.

Sangat memalukan apabila almameter tertinggi negara gagal mengendalikan PRK secara cekap justeru merencatkan pendidikan demokrasi kepada mahasiswa.

Antara masalah yang direkod semasa PRK UMSKAL 2013 ialah sebilangan pelajar tidak dapat mengakses masuk ke akaun pengundian kerana kata laluan yang diberikan oleh petugas ditolak oleh sistem.

UMSDSC00745Hal ini menyebabkan pelajar tersebut gagal untuk mengundi dan kehadiran pelajar tersebut dikira sebagai undi rosak.

Ada juga pelajar mengakses akaun pengundian, namun tidak dapat mengundi kerana skrin paparan komputer menjadi kaku dan mereka tidak dapat menekan apa-apa butang untuk mengundi.

Setelah beberapa saat, sistem tersebut secara automatik akan terdaftar keluar (Log Out) menyebabkan mahasiswa gagal mengundi.

Sepuluh minit sebelum pengundian berahir, proses pengundian tiba-tiba terhenti dan mengakibatkan pengundi terpaksa beratur panjang menunggu giliran di luar dewan.

Semua komputer pada ketika itu tidak dapat digunakan kerana sistem tergendala (Server Down). Hal ini sepatutnya tidak berlaku kerana perisian yang terdapat di dalam CPU tersebut hanyalah perisian E-Voting dan tidak dicampur dengan perisian lain.

Masalah paling mencurigakan ialah kesilapan jumlah undian dalam keputusan rasmi. Sistem E-Voting mewajibkan setiap mahasiswa untuk mengundi dua wakil fakulti masing-masing dan dua wakil kerusi umum.

Oleh itu, jumlah keseluruhan bagi undi fakulti harus sama dengan jumlah keseluruhan bagi kerusi umum. Namun, terdapat lebihan undi pada jumlah keseluruhan undi fakulti berbanding jumlah keseluruhan undi umum.

Undi fakulti mencatat jumlah keseluruhan 3,038 sedangkan jumlah kerusi umum mencatatkan 3,036 undi. Ini menunjukkan seolah-olah terdapat seorang mahasiswa yang hanya mengundi bagi kerusi fakulti tetapi tidak mengundi untuk kerusi umum.

Walhal, dalam sistem E-Voting perkara itu tidak boleh berlaku kerana sudah ditetapkan oleh sistem.

Pro M UMSKAL menyerahkan surat bantahan dan memohon penjelasan daripada Pengarah Kampus UMSKAL mengenai segala masalah itu. Surat bertarikh 2 November itu diterima oleh Setiausaha Pengarah Kampus kerana Pengarah dilaporkan tidak berada di kampus ketika itu.

Namun, sehingga ke hari ini, Pro-M UMSKAL masih tidak menerima sebarang perkembangan positif mengenai surat tersebut.

Rentas Laut Cina Selatan

LOGOmagesKecewa dengan sikap ambil lewa pihak pentadbiran UMSKAL, maka Pro-M UMSKAL meluaskan horizon perlawan E-Voting ke semenanjung. Memorandum Bantah Keputusan Pilihanraya Kampus diserahkan kepada Menteri Penidikan 2, Dato Seri Idris Jusoh pada 13 November lalu di Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) Putrajaya.

Memorandum tersebut diterima oleh Baharuddin Mohd Shairi, Ketua Komunikasi Korporat Kementerian Pendidikan Malaysia.

Tidak banyak respon yang diterima daripada KPM selain daripada janji memorandum tersebut akan diserahkan kepada Menteri. Pada 14 November, Pro-M UMSKAL datang ke Parlimen dan menyerahkan memorandum kepada Rafizi Ramli, Ahli Parlimen Pandan.

Dalam memorandum tersebut, Pro-M UMSKAL mencadangkan agar Rafizi mengusulkan penubuhan suatu Jawatankuasa Khas Parlimen bagi menyemak proses PRK, seterusnya membuat syor yang perlu dilaksanakan bagi memperkemas sistem PRK.

Memorandum tersebut juga memohon sokongan Rafizi untuk mendesak Menteri Pendidikan 2 menyelesaikan segala masalah yang diutarakan dalam Memorandum yang telah diserahkan kepada KPM.

Selain Rafizi, memorandum tersebut juga diserahkan kepada beberapa Ahli Parlimen Pakatan Rakyat iaitu Zairil Khir Johari, Ong Kian Ming, dan Steven Sim. Kesemua YB yang ditemui berjanji akan cuba sedaya mampu untuk mengetengahkan memorandum tersebut melalui dewan legislatif.

Temui Suhakam, mohon siasatan

Pada 14 november, Pro-M UMSKAL bertemu dengan James Nayagam, Pesuruhjaya SUHAKAM di Maju Junction Kuala Lumpur. Dalam pertemuan tersebut, Pro-M UMSKAL menyerahkan memorandum yang antara lain menuntut SUHAKAM menjalankan siasatan secara komprehensif terhadap PRKs UMSKAL 2013.

Pro-M UMSKAL juga memohon SUHAKAM membuat penarafan terhadap PRK UMSKAL samada sistem yang digunakan menepati standard universal. James terkejut apabila mengetahui PRK dikendalikan sendiri oleh universiti tanpa ada pemantauan daripada badan berkecuali.

Pro-M UMSKAL juga menjelaskan sukar untuk mahasiswa mengemukakan bukti kukuh mengenai masalah E-Voting memandangkan mahasiswa tidak dibenarkan membuat rakaman di dalam bilik pengundian.

Oleh itu, Pro-M UMSKAL mencadangkan SUHAKAM mengadakan sebuah inkuiri terbuka bagi menyiasat segala kepincangan yang berlaku akibat E-Voting. Hanya dengan cara ini semua bukti yang disimpan oleh universiti dapat diketengahkan.

James berjanji akan mengemukakan surat kepada UMSKAL bagi menuntut penjelasan mengenai segala permasalahan yang diutarakan oleh Pro-M UMSKAL. Beliau juga mengatakan sudah tiba masanya semua universiti di Malaysia memiliki Code of Conduct PRK yang seragam.

Plot menjatuhkan PRO-M UMSKAL

PrkSelain bergiat aktif dalam mempromosikan idealisme mahasiswa yang progresif dalam kampus, Pro-M UMSKAL juga aktif menjalankan aktiviti pemberdayaan demokrasi dalam kalangan masyarakat Labuan.

Pada 23 Mac 2013, lima aktivis Pro-M UMSKAL ditahan Polis ketika mengadakan Sudut Pidato dan edaran risalah di Bandar Labuan. Sudut Pidato itu diadakan bersempena dengan pelancaran Gerakan Mahasiswa Pru 13 peringkat W.P Labuan.
Pro-M UMSKAL juga sering bertindak sebagai badan semak dan imbang terhadap pihak Universiti dalam banyak isu yang melibatkan kepentingan mahasiswa.

Jika Kerajaan Barisan Nasional dan pentadbiran UMSKAL tidak berusaha untuk mereformasi sistem PRK, maka Pro-M UMSKAL percaya ada kongkalikung tersembunyi yang cuba mematikan pengaruh Pro-Mahasisawa di UMSKAL dan juga di Labuan secara umumnya.

Pro-M UMSKAL yakin ada pihak yang tidak selesa dengan kemaraan Pro-M di UMSKAL yang dilihat mampu memecah doktrin pembodohan yang sudah sekian lama membelengu mahasiswa.

Pro-M UMSKAL bertekad terus melawan E-Voting sehingga sistem ini dimansuh. Selain masalah yang diutarakan, sistem ini juga terdedah kepada jenayah atas talian yang menyebabkan hak mahasiswa boleh dirompak oleh tangan-tangan yang tidak bertanggungjawab.

Amat menyedihkan jika universiti sanggup mempermainkan pilihan mahasiswa hanya kerana ingin menjaga status quo dan mematikan pengaruh Pro-M UMSKAL yang dilihat sebagai kumpulan anti-establishment.

Pro-M UMSKAL sedar pentadbiran Universiti akan menjawab dengan mengatakan segala yang dilemparkan oleh Pro-M UMSKAL adalah tuduhan dan persepsi semata-mata.

Oleh itu, Pro-M UMSKAL mencabar MSKAL untuk melantik suatu badan bebas seperti Suhakam dan Mafrel bagi menyiasat segala yang dikatakan sebagai tuduhan tersebut.

Pro-M UMSKAL sedia memohon maaf kepada universiti sekiranya keputusan siasatan menunjukkan sistem E-Voting sememangnya cekap dan bebas daripada risiko disalah guna.

* Mohd Fadhil Ghani ialah Pengerusi Pro-M UMSKAL (15 November 2013)

 


Pengarang :