Selangorkini
SELANGOR

Lebihan Marris, masuk ke tabung pembangunan

Oleh : Afeeqa Afeera

SHAH ALAM, 28 NOV : Lebihan peruntukan tahunan Sistem Maklumat Rekod Jalan raya Malaysia (Marris) di setiap pihak berkuasa tempatan (PBT) negeri Selangor akan dimasukkan ke dalam tabung penyelenggaraan jalan untuk kegunaan di masa depan.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, berkata, selain tabung pembangunan, lebihan dana itu turut dimasukkan ke dalam rizab negeri supaya ia boleh dipantau.

02 (2)Katanya, kerajaan negeri tidak teragak-agak untuk memberi peruntukan yang bersesuaian terhadap mana-mana PBT yang mempunyai komitmen tinggi untuk menyelenggara jalan raya di kawasan mereka.

“Lebihannya (peruntukan) itu diagihkan berasaskan kadar syarat panjang jalan raya di mana kalau jalan yang perlu dijaga adalah lebih panjang.

“Maknanya PBT itu akan dapat peruntukan yang lebih bersesuaian dengan formula yang akan kita lakukan,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa menjawab pertanyaan mulut daripada Dr Yaakob Sapari (PKR-Kota Anggerik) berhubung penerimaan dan perbelanjaan peruntukan Marris dari tahun 2008 hingga 2012 pada sidang Dewan Negeri Selangor (DNS), hari ini.

Abdul Khalid yang juga Adun Pelabuhan Klang itu berkata kerajaan negeri setakat ini sudah membelanjakan kira-kira RM1.35 bilion dalam tempoh lima tahun untuk penyelenggaraan jalan raya di seluruh Selangor daripada peruntukan RM1.75 bilion daripada kerajaan pusat.


Pengarang :