SELANGOR

MB: Lesen TOL dibeku hingga pemilik manfaat tanah

Oleh : Afeeqa Afeera

SHAH ALAM, 26 NOV : Kerajaan negeri mengambil pendekatan untuk tidak mengeluarkan lesen pendudukan sementara (TOL) sehingga kegunaan tanah itu dimanfaat sepenuhnya bakal pemilik.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, berkata pemberian TOL tanpa perancangan yang betul akan menyukarkan kerajaan negeri menggunakan tanah itu bagi kegunaan lain seperti pelebaran jalan dan pembinaan parit.

09Beliau berkata, terdapat beberapa kes apabila tanah itu disalah guna pemilik dan diberi kepada pihak lain untuk tujuan penyewaan.

“Terlalu amai orang yang dapat TOL, namun mereka sebenarnya tidak menggunakan tanah itu terutama di kawasan Gombak. Apabila kita beri TOL, ia menunjukkan kerajaan negeri sudah mempunyai komitmen untuk menyerahkan pemilikan tanah.

“Namun, kebanyakan lesen yang diberi itu kemudiannya digunakan untuk tujuan sewa dan menyebabkan perkara ini tidak selesai dan hasilnya untuk negeri sangat sedikit,” katanya ketika sesi perbahasan di sidang Dewan Negeri Selangor (DNS), di sini, hari ini.

Sehubungan itu, Abdul Khalid berkata, kerajaan negeri akan menetapkan beberapa peraturan berkenaan pengeluaran TOL untuk memastikan milikan tanah yang diberikan tidak lagi disalah guna, menjelang 2014.

Pada masa sama, beliau turut memaklumkan kerajaan negeri akan membantu pihak berkuasa tempatan (PBT) seluruh Selangor untuk membiayai pembersihan sampah sarap di kawasan kampung.

“Ini kerana kebanyakan penduduk di kawasan perkampungan adakala tidak membayar kepada PBT untuk mengangkut sampah sarap.”Kita kena duduk bersama untuk melihat bagaimana pembiayaan pembersihan itu dapat dilakukan,” katanyanya.

-NFN-


Pengarang :