Selangorkini
Pelbagai

MB : Belanjawan 2014: Lima teras jadi perbelanjaan terbesar untuk rakyat

Sinopsis

FOKUS Untuk 19112013

Saksikan secara langsung “FOKUS” yang bersiaran pada hari ISNIN hingga JUMAAT . Pelbagai berita dan maklumat terkini negeri dan nasional yang kami sediakan untuk anda.

Paparan menarik untuk hari ini :

1.Belanjawan Selangor 2014 adalah kelangsungan untuk memacu negeri ke arah pembangunan berterusan dengan tema ‘Belanjawan Berhemat dan Berimpak Tinggi, Maslahat Rakyat’, kata Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

2.Selangor membelanjakan RM101,166,500 kepada 41,945 penerima manfaat Skim Mesra Usia Emas (SMUE) sehingga 31 Ogos lalu.

3. Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah berkenan melancarkan koleksi Khutbah Pilihan, Himpunan Doa Rasmi dan Himpunan Doa Harian terbitan Jabatan Mufti Negeri Selangor di Istana Alam Shah Klang, di sini, hari ini.

4. Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli menafikan pembubaran cabang Parti Keadilan Rakyat (PKR) Pandan seperti yang didakwa Pengerusi Umno Negeri Selangor, Datuk Seri Noh Omar baru-baru ini.

5. Tindakan kerajaan Barisan Nasional (BN) untuk melaksanakan had jangka hayat kereta kepada 12 tahun akan memangsakan beratus ribu rakyat yang kebanyakannya daripada golongan berpendapatan sederhana dan rendah.

6. Mahkamah Tinggi menetapkan prosiding mendengar saman fitnah RM200 juta yang difailkan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) terhadap Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan tiga yang lain, bermula 29 Januari 2014.

7. Penantian selama 10 tahun seramai 160 pembeli rumah projek perumahan pangsapuri Andorra di Taman Sri Muda di sini untuk memiliki rumah sendiri berakhir.

8.Tindakan kerajaan pusat menswastakan syarikat Padiberas Nasional Berhad (BERNAS) mengancam kitaran sumber makanan utama negara dan menyebabkan harga beras pada kawalan syarikat yang memonopoli komoditi itu.

9. Kehadiran 12 pelajar dari Universitas Narotama, Surabaya, Indonesia ke Universiti Selangor (UNISEL) dilihat mampu memperkukuhkan lagi hubungan dua hala dan kerjasama dua institusi pengajian tinggi berprestij itu.


Pengarang :