Selangorkini
SELANGOR

MBSA tandatangani MOU program kitar semula minyak masak

Oleh: AFIX REDZUAN

SHAH ALAM 9 NOV –  Satu perjanjian persefahaman (MOU) ditandatangani di antara Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) bersama Syarikat Kris Biofuels Sdn Bhd untuk menjalankan Program Rintis Kitar Semula Minyak Masak di kawasan pentadbiran MBSA.

Program ini diselaraskan MBSA melalui peruntukan sebanyak RM200,000 daripada Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KETTHA).

Majlis tandatangan MOU ini disempurnakan oleh Timbalan Datuk Bandar MBSA, Mohtar Hani bersama Pengarah Eksekutif Syarikat Kris Biofuels Sdn Bhd, Tan U-Jiun.MBSA basikal 03

Majlis itu turut disaksikan oleh Datuk Bandar Shah Alam, Datuk Mohd Jaafar Atan dan Ketua Penolong Setiausaha Sektor Teknologi Hijau Kettha, Mathumathi Ambigabadi.

Datuk Mohd Jaafar dalam sidang media ringkas menyatakan, program ini memberikan kesedaran kepada penduduk Shah Alam tentang bahaya penggunaan semula minyak masak yang tidak diproses secara sistematik.

Katanya kesan penggunaan minyak masak tidak diproses secara sistematik boleh memberikan kesan kesihatan.

Ujar beliau lagi, program kutipan minyak masak terpakai ini yang melibatkan penduduk Shah Alam akan turut disertai para peniaga yang mempunyai perniagaan di premis di bawah MBSA.

Kira-kira 1,000 orang hadir ke Program Zon Bersih Bulan November peringkat MBSA yang terdiri daripada komuniti Seksyen 2, 3 dan 4,

Program Zon Bersih diperkenalkan Kerajaan Selangor yang mana setiap pihak berkuasa tempatan dikehendaki mengenalpasti sesebuah kawasan yang akan dipertingkatkan tahap kebersihan dan keceriaan.

EZY


Pengarang :