Selangorkini
NASIONAL

Muktamar PAS lulus usul demontrasi besar-besaran bantah GST, TPPA

SHAH ALAM 23 NOV: Muktamar Tahunan PAS ke-59 meluluskan usul untuk mengadakan demonstrasi besar-besaran bagi membantah keputusan kerajaan melaksanakan cukai barang dan perkhidmatan (GST) dan Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA).

Membahaskan usul itu, Ahli Parlimen Kuala Nerus, Datuk Khairuddin Aman Razali berkata, rakyat perlu menolak pelaksanaan cukai berkenaan kerana ia bertentangan prinsip percukaian Islam.

“Pelaksanakan TPPA merupakan penjajahan ekonomi cara baru apabila manusia menguasai manusia.

“Ia sekali gus meletakkan Malaysia sebagai negara cukai. Cukai tidak boleh dikenakan kepada semua orang tanpa pengecualian,” katanya pada Muktamar Tahunan PAS ke-59 di Stadium Melawati di sini, hari ini.

logo59Terdahulu, usul untuk mengadakan bantahan besar-besaran itu dicadangkan Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu yang mewakili Jawatankuasa PAS Pusat.

“Muktamar mencadangkan agar satu himpunan rakyat diadakan secara besar-besaran dengan pengembelingan semua parti politik Pakatan Rakyat, NGO dan semua pihak bagi membongkar segala penyelewengan sebagaimana laporan audit.

“Selain itu, kita membantah dan mendesak kerajaan menarik balik hasrat dan keputusan melaksanakan GST dan TPPA,” katanya dipetik MStar, petang ini.

Menerusi Bajet 2014, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan kerajaan akan melaksanakan GST bermula 1 April 2015 pada kadar enam peratus bagi menggantikan cukai jualan dan perkhidmatan.

– FZL


Pengarang :