Selangorkini
SELANGOR

Pasukan Pemantau Pencemaran dilancar tangani isu alam sekitar

OLEH : NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM 25 NOV: Peranan masyarakat dalam isu pencemaran alam sekitar di Selangor dikembangkan lagi apabila Jabatan Alam Sekitar (JAS) Selangor melancarkan program Pasukan Pemantau Pencemaran (3P).

Program yang dilancarkan Exco Alam Sekitar, Elizabeth Wong itu melibatkan masyarakat awam yang berperanan sebagai mata dan telinga kepada JAS.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAElizabeth ketika merasmikan pelancaran itu di Hotel Concorde di sini berkata, program itu dilaksanakan berikutan bertambahnya kesedaran orang awam terhadap isu-isu yang melibatkan pencemaran alam sekitar.

“Program ini melibatkan ahli Rakan Alam Sekitar (RAS) berperanan sebagai mata dan telinga kepada JAS dalam membantu, melapor, menangani dan menyelesaikan masalah pencemaran alam sekitar setempat.

Ia terutama dari industri, loji-loji kumbahan, pembakaran terbuka, pembukaan dan kerja-kerja tanah serta pelupusan haram buangan terjadual seperti toksid merbahaya.

IMG-20131125-00084Kata Elizabeth, Program RAS melibatkan penduduk setempat termasuklah generasi muda dan dewasa, badan bukan kerajaan (NGO)
dan semua anggota masyarakat yang dijalankan mengikut parlimen
sejak 2009,

Katanya, sehingga November 2013, RAS sudah mencecah 142,763 keahlian dan 13,665 adalah ahli RAS yang berdaftar di Selangor.

“Pada 2012 sejumlah 6,070 bilangan aduan berbagai kategori diterima dan direkod JAS di mana 1,964 darinya merupakan aduan pencemaran yang direkodkan JAS Selangor.

“Sehubungan itu, 3P ini diperkenalkan sebagai salah satu perluasan skop program RAS dan platform bagi memantau aduan pencemaran secara berterusan dan tersusun terutama peringkat komuniti dan kawasan parlimen,” kata beliau lagi.

Ahli-ahli kumpulan 3P ini terdiri daripada Ahli Jawatankuasa Keselamatan Kampung (JKKK), Ketua Kampung, Penghulu, komuniti agama atau persatuan taman perumahan, rukun tetangga dan di kalangan ahli politik yang akan dilatih menerusi pendedahan secara bengkel atau seminar di peringkat negeri.

“Sebagai permulaan seramai 50 orang dilantik sebagai ahli pasukan 3P di negeri Selangor ini,” kata Elizabeth lagi.

-EZY


Pengarang :