Selangorkini
SELANGOR

Rafizi nafi dakwaan Noh Omar cabang PKR Pandan bubar

Oleh : NORHAYATI UMOR

KUALA LUMPUR 19 NOV : Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli menafikan pembubaran cabang Parti Keadilan Rakyat (PKR) Pandan seperti yang didakwa Pengerusi Umno Negeri Selangor, Datuk Seri Noh Omar baru-baru ini.

Katanya, ‘pemimpin kanan’ yang didakwa keluar parti dan menyertai Umno itu hanya seorang sukarelawan sahaja, bahkan dakwaan 69 ahli PKR keluar parti juga adalah tidak benar.

Rafizi“Hanya ada seorang sahaja yang keluar parti dan jika mengikut senarai hanya kira-kira 50 sahaja yang didaftarkan dalam cabang itu.

“69 orang yang dikatakan mereka itu hanya borang, bukan orang. Malahan, dalam media arus perdana juga ada melaporkan 70 orang, 80 orang,” katanya ketika memberi penerangan kepada penduduk Pandan, di sini, semalam.

Rafizi berkata, beliau tidak mempunyai masalah jika ahli PKR kawasannya mahu keluar parti kerana sudah menjadi tabiat Umno membeli orang.

“Umno banyak duit, jadi boleh beli sesiapa dia mahu. Macam saya cakap dekat Noh Omar, kalau nak beli orang atau nak tutup bilik gerakan, biar sebelum pilihan raya bukan selepas.

“Tetapi Noh lakukan selepas pilihan raya, saya sudah menang majoriti 26,000. Itu sebab Noh ini tidak jadi Menteri Besar,” katanya.

Beliau turut meminta penduduk Pandan memahami tugasnya yang sentiasa sibuk dengan urusan untuk membela rakyat dan tidak terhad bagi kawasan itu sahaja.

“Saya bukan milik penduduk Pandan sahaja dan ada tugas lain untuk menentang dasar kerajaan yang menindas rakyat. Jadi, saya minta penduduk memahami keadaan saya yang tidak dapat turun kawasan dalam kadar selalu,” katanya.

noh omar pic 1Baru-baru ini, Sinar Harian melaporkan Noh Omar menyifatkan pembubaran cabang PKR Pandan serta penutupan Bilik Gerakan Utama PKR yang sudah beroperasi sejak 1999 sebagai satu kekuatan kepada Umno dan Barisan Nasional (BN) Pandan.

Noh berkata, selain itu penghijrahan 80 ahli PKR termasuk Abdul Aziz Jusoh yang dikatakan ‘orang kuat’ Rafizi itu juga adalah detik permulaan buat Umno Pandan untuk kembali mengukuhkan kedudukan politik di Selangor, khususnya di Parlimen berkenaan.

-NFN-


Pengarang :